Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog krize sve više građevina bez infrastrukture za invalide

Broj građevina koje su osigurale pristup invalidnim osobama ove godine u Hrvatskoj manji je od planiranog što je vjerojatno posljedica općenito smanjene gospodarske aktivnosti, procjenjuje resorno ministarstvo.
03. prosinca 2009. u 13:24 1 komentara 1 prikaza
invalidi
Foto: arhiva VL

Uz obilježavanje 3. prosinca -  Dana osoba s invaliditetom, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva upozorava kako je broj građevina koje su osigurale pristup invalidnim osobama ove godine u Hrvatskoj manji od planiranoga, što je vjerojatno posljedica smanjene gospodarske aktivnosti.

Također naglašavaju da su od dana donošenja Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom zaključno sa 31. listopada 2009. građevinski  inspektori obavili ukupno 18.088 prvih cjelovitih inspekcijskih pregleda.

Na temelju utvrđenih povreda propisa doneseno je 451 rješenje, iz čega je vidljivo da se propis sve više poštuje, ali još uvijek ne u potpunosti, ističu u ministarstvu.

Građevinska inspekcija je ciljano, u funkciji provjere uvjeta i načina osiguranja nesmetanog pristupa, nadzirala 78 građevina javne i poslovne namjene. Zbog utvrđenih nepravilnosti pokrenuto je 19 inspekcijskih postupaka, podneseno pet optužnih prijedloga nadležnim sudovima te dano sedam upozorenja investitorima zbog manjih propusta. U navedenom razdoblju zaprimljena su 34 podneska, pretežno udruga, koje su upućivale na nepravilnosti i one su sve uključene u inspekcijski postupak.

Vezano za osiguravanje pristupa građevinama, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva uputilo je poziv svim županijama i Gradu Zagrebu da se očituju i dostave podatke o provedbi mjera za 2007. i 2008. godinu i plan za 2009.

Izvještaje je dostavilo osam županija i Grad Zagreb. Na temelju prikupljenih podataka u dvije i pol godine prilagođeno je 617 objekata, za što je utrošeno 453 milijuna kuna.

 

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Mladen Miletić:

    Jedini krivac zato je je DRžAVA -ZAKONODAVAC koji nema osječaja karaktera morala nimalo za stare bolesbne i invalide.