Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korak unatrag

Zbog krize Obama odustao od čistijeg zraka

barack obama
Reuters/PIXSELL
03.09.2011.
u 20:56

Republikancima je ovo još jedna pobjeda zato jer su pokazali da kontrolom nad zastupničkim domom, mogu kontolirati Senat i Bijelu kuću, koje drže demokrati

Američki predsjednik Barack Obama popustio je pritisku republikanskih kongresnika i odgodio uvođenje stroge kontrole zagađenja od strane gospodarskih subjekata. Republikanci su zadovoljni zato jer su se odavno zalagali da se ne nameće ovakav oblik kontrole, osobito gospodarstvu koje bi u krizi trebalo izdvajati velike sume novca. Republikanci u Kongresu su zakon koji bi obavezivao na smanjenje emisije ozona nazvao “ubojicom radnih mjesta”. Republikancima je ovo još jedna velika pobjeda zato jer su pokazali da kontrolom nad zastupničkih domom, mogu kontrolirati Senat i Bijelu kuću, koji su u rukama demokrata. Ovo je veliki udarac i za Obamu zato jer bi ga u godini uoči izbora birači mogli percipirati ko slabog predsjednika koji nije u stanju provoditi zacrtanu politiku i ispunjavati predizborna obećanja.

Nezadovoljni su demokratski kongresnici koji ovu predsjednikovu odluku vide kao ogroman korak unatraga zato jer su niski standardi u zaštiti okoliša i zraka bili jedna od glavnih karakteristika Bushove administracije. u predizbornoj kampanji Obama je obećao da će upravo to preokrenuti kako bi što manje Amerikanaca oboljevalo od plućnih i srčanih bolesti koje su posljedica zagađenja zraka. Procjenjuje se da od posljedica zagađenja godišnje preranu umire oko 12 tisuća ljudi i da za liječenje izdvaja oko 100 milijardi dolara. Nezadovoljni su aktivisti i organizacije koje se bave zaštitom okoliša zato jer je još jednom propao pokušaj da se smanji onečišćenje zraka.

U svome govoru Barack Obama je kazao kako nije odustao od ovoga zakon, već da je samo, do 2013. godine, odgodio njegovu primjenu. Naglašava da je to učinio zato jer je američko gospodarstvo u vrlo velikoj krizi i zato jer bi uvođenje ovih mjera moglo uništiti brojne gospodarske subjekte i zatvoriti brojna radna mjesta, što Sjedinjenim državama u ovom trenutku nikako ne treba. Naime, u kolovozu u SAD-u nije otvoreno ni jedno novo radno mjesto u proizvodnom sektoru.

Komentara 20

Avatar flegmatik
flegmatik
21:09 03.09.2011.

Obama ovako i onako nema nikakve šanse osvojiti još jedan mandat tako da ova \"pobjeda\" republikanaca i nije jako značajna. Radna mjesta u proizvodnji ne otvaraju se sada, a neće ni do 2013. I briga za čisti zrak nije krivac, već žrtva.

OB
-obrisani-
21:13 03.09.2011.

kriza kapitalizma je permanentna, kako je još davno marks predvidio... neutaživa spirala profit-investicija-profit neminovno i sigurno iscrpljuje zemaljske resurse... (dok se ne slomi ili majčica zemlja - ili ljudska pohlepa i divljaštvo a.k.a. kapitalizam, a treba vjerovati u ovo drugo)...

GO
golo
21:08 03.09.2011.

ma koja je to glupost, obama kaze da je odgodio do 2013 primjenu zakona, dakle u iducoj 2012 godini moze se raditi naprotiv toga zakona a u 2013 ponistiti sve sto je uradjeno u 2012

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije