Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak RH u EU

Zbog Kosor Poljaci pomaknuli datum potpisivanja ugovora s EU

eu, zastava, pregovori
Pixsell
14.11.2011.
u 15:11

Umjesto 19. prosinca u Varšavi Hrvatska će ugovor o pristupanju EU potpisati 9. prosinca u Bruxellesu kako bi premijerka mogla sudjelovati na summitu

Predstavnici poljskog predsjedništva Europskom unijom objasnili su da je datum potpisivanja Pretpristupnog ugovora Hrvatske i EU zamijenjen te da to neće biti u početku najavljeni 19. prosinca u Varšavi nego 9. prosinca u Bruxellesu, kako bi premijerka Jadranka Kosor mogla sudjelovati na summitu šefova država i vlada kao promatračica.

– U najvećoj mjeri zahvaljujući njezinoj odlučnosti, kao i njezina Ureda, jer je Hrvatska uspjela ispuniti visoko postavljene uvjete ulaska u EU. To je učinila u dobrom tempu i relativno kratkom vremenu – obrazložio je razloge promjene datuma glasnogovornik poljskog predsjedništva Konrad Niklewicz. Prema predstavnicima poljskog predsjedništva prvo sudjelovanje premijerke Kosor na summitu EU istaknut će njezine zasluge u pregovaračkom procesu, ali i biti "važan signal za Hrvate prije referenduma da su nazočni na sastanku na kojem se donose najvažnije odluke u EU", objasnio je poljski ministar za Europske integracije Mikołaj Dowgielewicz.

Poljski ministar drži da će potpisivanje ugovora neposredno prije sastanka Europskog vijeća povećati šanse brže i ispravnije kasnije ratifikacije dokumenta u zemljama članicama. Nakon potpisivanja Pretpristupnog ugovora Hrvatske i EU, uslijedit će referendum, koji poljski izvori najavljuju početkom siječnja 2012., a svih 27 država članica mora nakon toga ratificirati dokument. Poljaci su najavili da će istog dana kada Hrvatska bude potpisivala ugovor o pristupanju Europsko vijeće raspravljati o Srbiji i Crnoj Gori.

Poljski ministar Dowgielewicz podsjetio je da su se u svom predsjedanju zalagali za "politiku otvorenih vrata" i razgovori o Srbiji i Crnoj Gori na najvišoj razini to potvrđuju. Poljaci inzistiraju da 9. prosinca bude datum početka pregovora s Crnom Gorom, tvrdi poljski diplomat Artur Harazim i objašnjava kako "neke zemlje žele prebaciti tu odluku na kasniji termin". Francuska i Njemačka su suzdržane i žele odluku o Srbiji i Crnoj Gori prebaciti na lipanj 2011., objašnjavaju iz diplomatskih izvora u Poljskoj.

Komentara 102

OB
-obrisani-
19:24 14.11.2011.

eto ni EU nece Crvene vragove..hehehehhehheh

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
23:44 14.11.2011.

Nista nije rijeseno, dok ne bude rijeseno :):) Narod neki put zna iznenaditi. Ne treba bas vjerovati da ce biti uvijek onako kako se zamisli.

Avatar kobra11
kobra11
20:09 14.11.2011.

Srecno vam bilo prosjaci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije