Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog Kosor Poljaci pomaknuli datum potpisivanja ugovora s EU

Umjesto 19. prosinca u Varšavi Hrvatska će ugovor o pristupanju EU potpisati 9. prosinca u Bruxellesu kako bi premijerka mogla sudjelovati na summitu
14. studenoga 2011. u 15:11 102 komentara 830 prikaza
eu, zastava, pregovori
Foto: Pixsell

Predstavnici poljskog predsjedništva Europskom unijom objasnili su da je datum potpisivanja Pretpristupnog ugovora Hrvatske i EU zamijenjen te da to neće biti u početku najavljeni 19. prosinca u Varšavi nego 9. prosinca u Bruxellesu, kako bi premijerka Jadranka Kosor mogla sudjelovati na summitu šefova država i vlada kao promatračica.

– U najvećoj mjeri zahvaljujući njezinoj odlučnosti, kao i njezina Ureda, jer je Hrvatska uspjela ispuniti visoko postavljene uvjete ulaska u EU. To je učinila u dobrom tempu i relativno kratkom vremenu – obrazložio je razloge promjene datuma glasnogovornik poljskog predsjedništva Konrad Niklewicz. Prema predstavnicima poljskog predsjedništva prvo sudjelovanje premijerke Kosor na summitu EU istaknut će njezine zasluge u pregovaračkom procesu, ali i biti "važan signal za Hrvate prije referenduma da su nazočni na sastanku na kojem se donose najvažnije odluke u EU", objasnio je poljski ministar za Europske integracije Mikołaj Dowgielewicz.

Poljski ministar drži da će potpisivanje ugovora neposredno prije sastanka Europskog vijeća povećati šanse brže i ispravnije kasnije ratifikacije dokumenta u zemljama članicama. Nakon potpisivanja Pretpristupnog ugovora Hrvatske i EU, uslijedit će referendum, koji poljski izvori najavljuju početkom siječnja 2012., a svih 27 država članica mora nakon toga ratificirati dokument. Poljaci su najavili da će istog dana kada Hrvatska bude potpisivala ugovor o pristupanju Europsko vijeće raspravljati o Srbiji i Crnoj Gori.

Poljski ministar Dowgielewicz podsjetio je da su se u svom predsjedanju zalagali za "politiku otvorenih vrata" i razgovori o Srbiji i Crnoj Gori na najvišoj razini to potvrđuju. Poljaci inzistiraju da 9. prosinca bude datum početka pregovora s Crnom Gorom, tvrdi poljski diplomat Artur Harazim i objašnjava kako "neke zemlje žele prebaciti tu odluku na kasniji termin". Francuska i Njemačka su suzdržane i žele odluku o Srbiji i Crnoj Gori prebaciti na lipanj 2011., objašnjavaju iz diplomatskih izvora u Poljskoj.

Vesna Dragojević
Udovica legendarnog Olivera: 'Nitko nas neće pozvati u goste'
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • -obrisani-:

  eto ni EU nece Crvene vragove..hehehehhehheh

 • Avatar Nesalomljiva
  Nesalomljiva:

  Nista nije rijeseno, dok ne bude rijeseno :):) Narod neki put zna iznenaditi. Ne treba bas vjerovati da ce biti uvijek onako kako se zamisli.

 • Avatar kobra11
  kobra11:

  Srecno vam bilo prosjaci