Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog konverzije švicaraca HNB hitno intervenira

Rast kamatnih stopa prva je veća negativna posljedica konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure
29. rujna 2015. u 00:10 17 komentara 4802 prikaza
naslovnica

Prvi put nakon šest godina Hrvatska narodna banka održat će sutra repo aukciju, jednu od monetarnih operacija kojom se kreira dodatna likvidnost u financijskom sustavu i na taj način utječe na spuštanje kamatnih stopa.

Na novčanom su tržištu kamatne stope naglo porasle na više od 4 posto u trgovanju depozitima, a u trgovanju SWAP ugovorima i više od 5 posto!

Rast kamatnih stopa prva je veća negativna posljedica konverzije kredita iz švicarskih franaka u eure jer banke u kratkom roku trebaju provesti nekoliko kompliciranih financijskih operacija pa je porasla potražnja i za kunama i za eurima. Uz skok kamata na tržištu novca došlo je i do slabljenja kune oko jedan posto.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Što o štrajku nastavnika misle učenici i roditelji

>>Rađa se nova EU država: Španjolska prijeti, Katalonci odlučni da se odcijepe

>>Komentar Roberta Bubala: Europa u Putinu vidi spas, a do jučer im je bio "novi Hitler"

>>Zagrepčanin Kolanović svjetski hit jer točno predviđa smjer burze

>>Vlada pripremila centar za izbjeglice pa se predomislila

>>Račanovi ministri: Pa nema HDZ monopol na domoljublje

naslovnica | Autor :

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama
  • mijas1505:

    Kako to da se odjednom pojavljuje potreba za dodatnom likvidnošću i novi rasta kamata, kada su nas uvjeravali da ta konverzija nema negativnih posljedica. Svi mi dužnici bez obzira na valutu ćemo to platiti, kao i svi ostali u državi. ... prikaži još!. Nadam se da će se tražiti odgovornost zbog te predizborne "pogreške".

  • osica:

    "Bravo, ma nije ni trebalo dugo čekati ,plaćajte veću ratu kredita, hvalite govor Milanovića i Lalovca, jer u Milanu i Beču već pune vreće da nam vrate silne na nama zarađene novce." Mislima da sve prođe, ali naivnost nekih ostaje ... prikaži još!ih ostaje zauvijek . No, možda se ipak e sada nakon onog silnog mahanja zastavama , prozivanja svih od bivših, oporbe, susjeda, banaka, Vujičića,,, svih od reda, malo otrijeznite i shvatite , nema džabe , Sve će to narod platiti". Počelo je počelo.

  • than:

    Devalvirati ce kunu tako da ce svi izvisiti. Duznici ce biti na starome, a ostali ce debelo izvisiti. Ova drzava ne moze dobiti banke, jer da nema tih banaka i njihovih kredita ne bi bilo niti za place. Sve je ... prikaži još! ovo igra za mase u kojoj ce banke profitirati, a porezni obveznici ce biti jos siromasniji. Predstava za mase... Pretvaraj sve u stranu valutu, ako imas, jer kuna ce ruknuti sigurno i to debelo.