Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATIČNI SUDOVI U PROBLEMIMA

Zbog imenovanja na Visokom kaznenom sudu, suđenja Glavašu i Sanaderu iznova?

Županijski sud Zagreb
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/4
05.11.2019.
u 13:14

Znaju se imena 27 sudaca koji su se javili na natječaj za Visoki kazneni sud. Budu li među izabranima suci koji vode velike parnice, tko će preuzeti njihove predmete

Tko će od 27 prijavljenih kandidata biti među 15 onih koji će u postati suci Visokog kaznenog suda, moglo bi se znati krajem tjedna. Naime, za tada su u DSV-u zakazani razgovori sa sutkinjama i sucima koji su se prijavili za posao na novom sudu, koji bi se trebao baviti samo i isključivo žalbama.

Matični sudovi u problemu

Od prijavljenih kandidata, njih četvero ima maksimalnih 150 bodova. To su sudac mr. sc. Marijan Bitanga, predsjednik kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, sutkinja dr. sc. Lana Petö Kujundžić, koja je jedan od najvećih autoriteta za maloljetničko pravo u zemlji i šefica Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda, mr. sc. Ljiljana Stipišić, sutkinja istrage Županijskog suda u Splitu, i Ivan Turudić, predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Turudić je inače i zadužen za organiziranje rada budućeg suda, a u pravosudnim kuloarima se spominje i kao budući predsjednik Visokog kaznenog suda.

Nakon četvero sudaca s najvećim brojem bodova slijede oni s manjim brojem bodova, koji su u rasponu od 126 do 148,5. Među prijavljenim kandidatima ima najviše sudaca sa zagrebačkog Županijskog suda, njih ukupno osam, što je i logično jer je to ipak najveći sud u zemlji. Osim Turudića i Petö Kujundžić, s tog suda na natječaj su se prijavile i sutkinje Tanja Pavelin, Jadranka Kos i Irena Kvaternik, te suci Željko Horvatović, Dražen Kevrić i Tomislav Juriša.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Za taj se posao natječe i sudac mr. sc. Zorislav Kaleb sa zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, sutkinje Dijana Rizvić i Mirna Barović, također sa zagrebačkog Općinskog kaznenog suda, sudac Darko Krušlin, sa Županijskog suda u Osijeku, koji je Zdravka Mamića nepravomoćno osudio na šest i pol godina zatvora...

I dok je za suce koji su se javili na natječaj, ako budu izabrani, to nesumnjivo skok u karijeri, mogući odlasci nekih od njih na novo radno mjesto mogli bi napraviti poveće probleme njihovim matičnim sudovima. To se ponajprije odnosi na suce sa zagrebačkog Županijskog suda, od kojih većina sudi i po nekoliko velikih predmeta. Sutkinja Kvaternik sudi Sanaderu u aferi Fimi medija, sutkinja Pavelin sudi Branimiru Glavašu, sudac Juriša vodi postupak protiv Vlade Rajića i skupine optužene da je za novac odavala informacije iz najtajnijih istraga...

Ako bi netko od njih bio izabran za suca ili sutkinju Visokog kaznenog suda, to bi značilo da će njihovi dosadašnji predmeti biti raspoređeni novim sucima, a postupci koje su oni vodili u tom bi slučaju, zbog izmjene predsjednika vijeća te vjerojatno i cijelog vijeća, trebali početi iz početka.

Idejni začetnici

S druge strane, ako je intencija Visokog kaznenog suda da se na jednom mjestu rješavaju sve žalbe, onda bi logično bilo da među onima koji su izabrani na natječaju budu iskusni suci koji iza sebe, nogometnim rječnikom rečeno, imaju mnogo pravosudnih utakmica u nogama. Kako će funkcionirati i gdje će biti smješten Visoki kazneni sud, tek se treba vidjeti, a prema planovima, on bi trebao zaživjeti početkom iduće godine.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

Zasad je predviđeno da fizički bude smješten u dijelu prostora zagrebačkoga Županijskog suda, a hoće li tamo ostati zauvijek ili će s vremenom dobiti vlastite prostore, tek će se vidjeti. Idejni začetnici Visokog kaznenog suda su suci Turudić i Marin Mrčela, koji smatraju da bi Visoki kazneni sud, odlučivanjem o žalbama na presude županijskih sudova, trebao rasteretiti Vrhovni sud, čiji je primarni posao ujednačavanje sudske prakse, a ne utvrđivanje činjenica.

No ima i onih koji smatraju da pored Vrhovnog suda Visoki kazneni sud nije potreban, odnosno da nije dobro da se na jednom mjestu među malobrojnim sucima odlučuje o svim najvažnijim predmetima u zemlji kao što su suđenja Sanaderu, Bandiću, Mamiću...

Komentara 40

AG
AA_gun
13:21 05.11.2019.

tlak mi je na 200 fok čitam ovakve stvari, ne znam zašto se nerviram valjda zato jer mi je stalo do hrvatske, hvala vam sdphdz što ste pokrali, uništili raselili hrvatsku i od nje napravili lopovsko mafijašku kasabu, pujjjjjj

SC
schwertransport
13:38 05.11.2019.

Ovu drzavu su stvorili kriminalci i oni ce je i rastvoriti, pa zar vas nije vise sram svoga vlastitoga naroda!

DE
derin
13:43 05.11.2019.

Zar nisu Turudić i Mamić prijatelji, a ovaj bi mu mogao suditi na kraju!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije