Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijska scena nakon financijskog i političkog potresa

Zbog Hypo banke raskol na krajnjoj desnici u Austriji

heinz
Reuters
18.12.2009.
u 16:41

Zašto baš u trenutku kad je narušen imidž Koruške i Austrije i najavljena istraga o mutnim poslovima Hypo Group Alpe Adria na jugoistoku Europe? Odgovor na to pitanje pokušali su pronaći austrijski mediji. Nova kaznena prijava Zelenih sjetila se Haidera i Zagorca

Top-tema u Austriji je “puč” u koruškom dijelu Saveza za budućnost Austrije (BZÖ) i ujedinjenje sa Slobodarskom strankom u novu stranku Slobodnjaci Koruške (FPK).

Austrijski mediji su novo/starom savezništvu kao ozbiljnoj političkoj snazi koja prijeti da će zavladati Austrijom posvetili dosta prostora, a svima im je zajedničko to što ujedinjene novoga političkog saveza, koji će se ubuduće zvati Slobodnjaci Koruške (FPK) dovode u vezu s debaklom koruške Hypo Alpe Adria banke.

Na čelu FPK bit će Heinz-Christian Strache, ekstremniji i od Jörga Haidera. Haidera se jučer sjetio glasnogovornik koruških Zelenih Rolf Holub koji je podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog bajoslovne prijevare, pronevjere i zloporabe položaja koja je umalo dovela do kraha Hypo grupe (HGAA).

U središte afere Holub je smjestio prodaju HGAA Bayern LB-u, što su, ustvrdio je u prijavi, sređivali Jörg Haider i Josef Martinz, koji su bili svjesni da je vrijednost HGAA bila znatno manja od dogovorene cijene zbog rizika koje je HGAA preuzimala. Kad je o rizicima riječ, Holub je naveo troznamenkaste milijunske kredite Vladimiru Zagorcu te 800.000 DEM provizije Ivi Sanaderu, što ovaj opovrgava. Inače, DORH je od Austrije zatražio pravnu pomoć.

Komentara 15

Avatar trunchbull
trunchbull
19:10 18.12.2009.

Jorg Heider je bio pravi čovjek, pa neka priča tko god što hoće. Stratcze je dostojan nasljednik.

ZL
zlatka
21:30 18.12.2009.

Mutivode se sapliću se u vlastitim lažima. Malić reče da je Kutlina financijska direktorica dala izjavu da je IS dobio proviziju od Kutle o čemu austrijiski direktori nisu imali saznanja, sad ta informacija potječe iz Austrije pri čemu je IS dobio proviziju od Hypo banke. Mutivode, provziju daje onaj koji ima interese u poslu stoga se dogovorite je li Hypo banci bilo u interesu davanje ili Kutli dobivanje kredita, možda vam onda netko i povjeruje.

OB
-obrisani-
17:30 18.12.2009.

Christianu zelim uspjesan rad . Austrija ce ponovo biti Austrija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije