Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krakovi fimi medije

Zbog Fimi medije optužnice Mladineu, Beuku, Kirinu...

ivica kirin (1)
Foto: Arhivske fotografije
1/5
04.04.2012.
u 11:02

Šefovi HAC-a, Fonda za za zaštitu okoliša i Hrvatskih šuma na Sanaderov mig pogodovali tvrtki Nevenke Jurak

Zbog pogodovanja tvrtki Nevenke Jurak, odnosno zbog zloporabe položaja i ovlasti u aferi Fimi medija, kojom su državne tvrtke oštetili za više od deset milijuna kuna, Županijsko je državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo tri optužnice protiv nekadašnjih moćnika Hrvatskih autocesta (HAC) Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara, a  "pali" su i šef Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo te nekadašnji šef Hrvatskih šuma Darko Beuk.

Optužnica je podnijeta i protiv Ivice Kirina. Gradonačelnika Virovitice tereti se da je kao ministar policije zloporabio oko 8 milijun kuna na način da je posredstvom Fimi medije proračunskim novcem punio crne HDZ-ove fondove.

Od 2006. do 2008. godine na traženje Mladena Barišića naredio je da se tvrtki Nevenke Jurak povjeri posao izrade promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. USKOK tvrdi da je Kirin znao da je posao zapravo paravan za prikupljanje novca za financiranje HDZ-a. 

HAC oštetili za više od 7 mil. kn

Prvom optužnicom okrivljenima Crlenjaku i Prskalu  kao predsjednicima uprave Hrvatskih autocesta i Sapunaru kao članu uprave na teret se stavlja da su od kraja 2005. do sredine 2009. godine u Zagrebu na traženje Mladena Barišića i Ive Sanadera  angažirali društvo Fimi media pod uvjetima koje je u ponudama određivala njegova direktorica Nevenka Jurak. Bili su  svjesni da se isto na tržištu može nabaviti znatno povoljnije, ali su svejedno odabrali Fimi mediju jer su znali, tvrdi optužnica, da se na taj način pribavljaju novac za financiranje HDZ-a. Pribavljanje novca koordinirao je i nadzirao Sapunar.

Zbog toga su stručnim službama HAC-a nalagali angažman društva Fimi media o čemu je Uprava donosila odluke, a isto su tražili i od poslovnih partnera kojima je u visini plaćenih iznosa društvu Fimi media HAC odobravao dodatne radove. HAC su oštetili za 7,811.885,97 kuna.

Znali su da se tako financira HDZ

Prskalo i Korpar istu su stvar učinili kao predsjednici uprave Autoceste Rijeka – Zagreb i to od sredine 2007. do sredine 2009. godine. Društvu Autocesta Rijeka – Zagreb prouzročena je šteta od 1,249.074,79 kuna.

Drugom optužnicom okrivljenog Vinka Mladinea kao direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tereti se da je od travnja 2008. do kraja 2009. godine u Zagrebu; na traženje Mladena Barišića; angažirao društvo Fimi Media za pojedine poslove znajući da su cijene tih poslova veće od tržišnih te da se kroz poslovanje društva Fimi media prikuplja novac za financiranje HDZ-a. U poslovima s Fimi medijom, koji su realizirani na temelju ugovora koje je potpisao okrivljenik, Fondu je nanesena šteta od 1,671.640,96 kuna.

Nadalje, trećom optužnicom okrivljenom Darku Beuku kao predsjedniku uprave Hrvatskih šuma stavlja se na teret da je od rujna 2006. do prosinca 2007. godine u Zagrebu; na traženje Ive Sanadera i Mladena Barišića; angažirao društvo Fimi media za obavljanje raznih poslova čija je cijena bila veća od tržišne. Hrvatske šume  oštećene su za 1,061.296,65 kuna, za koliko su društvu Fimi media više plaćene ugovorene robe i usluge.

Komentara 5

DO
doktorica
11:35 04.04.2012.

dosta je predstava sa optužnicama,a onda ih Sud pusti ,zanimaju nas novci koji su pokradeni....

IB
istina_boli
12:20 04.04.2012.

Hej pa to je onaj kretenko sa jubito.

OB
-obrisani-
14:05 04.04.2012.

Od 2006. do 2008. godine na traženje Mladena Barišića naredio je da se tvrtki Nevenke Jurak povjeri posao izrade promidžbene kampanje u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. ------------------- Je li i što je napravljeno od strane FIMI Medijee za promidžbu i koliko je promidžba koštala, pa kada odbiju te troškove onda čak i USKOK može govoriti o iznosima, naravno ako je to onim jadnim diletantima u USKOK-u jasno, a do tada je sve to samo laprdanje da se skrene pažnja sa ove nevjerovatno štetne, nesposobne i po državu pogubne kukuriku koalcije ! Uostalom USKOK drugo ništa nije ni radio, osim izmišljao, pakirao \"desničarskim\" lopovima, a odbacivao prijave kada su u pitanju bili \"ljevičarski\" kriminalci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije