Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GORNJE MEĐIMURJE

Zbog dvostruko kišnije godine moraju ukloniti gnjilo grožđe

vino
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL
17.09.2010.
u 15:45

Gornje Međimurje konačno bez tuče, urod je dobar, no prijeti vlaga. Sljedeći vikend veći će vinari početi podbirati rane, a za dva tjedna kasne sorte. U isto vrijeme mali će vinari već krenuti u prave berbe.

Nakon što je prošla dva ljeta harala tuča, sljedećih tjedana gornjomeđimurske vinogradare konačno čeka “normalan” urod.

– Rodnost je od srednje na više. Meni je lani potuklo 30, a u Urbanu i do 70 posto uroda – kaže Zlatko Dvanajščak iz Dragoslavca.

 Samo da ne potraju kiše

 No rodne brajde, u kombinaciji s izrazito kišnom godinom, iznjedrile su drugi problem – gnjilež!

– Situacija je ozbiljna. Bilo je sigurno 70 posto više oborina tamo od polovice travnja, kad kreće vinova loza. Negdje čak i sto posto više oborina – upozorava Dvanajščak.

Veći vinari, koji buteljiraju, stoga će već sljedeći tjedan, čim to vrijeme dopusti, krenuti u podbiranje. Riječ je o uklanjanju grozdova koji su počeli gnjiliti, kao i oštećenih. Krenut će s ranim sortama – muškatom, otonelom i rizvancem.

 A za dva tjedna podbirat će i kasnije sorte – rajnski rizling, graševinu, pušipel... Praktički, imat će duple berbe. Jer nakon podbiranja ranih sorti, prave će berbe krenuti s početkom listopada, a kasnih sorti od polovice listopada.

– Za neke sorte, poput pušipela, situacija nije sjajna. Do gnjileža dolazi baš zbog boljeg uroda. Kad je bilo tuče, nije bilo gnjileža. No nije pogodila sve sorte. Sauvignon, graševina i rajnski rizling dobro se drže. Općenito, urod je dosta dobar. No, potraje li ova kiša dva tjedna bit će problema – kaže Antun Kojter iz Svetog Urbana.

 Kvari okus vinu

 Dvanajščak dodaje da situacija nije alarmantna, no veliki vinari trebaju maksimalnu kakvoću bobica. Pomiješa li se gnjilo i zdravo, vino poprima miris na botritis, nema izraženu aromu svoje sorte, javljaju se octene kiseline i sve u svemu – nije tako ukusno! No nisu u situaciji da sve poberu odmah jer zdravo grožđe moraju zadržati na trsu koliko je to god dugo moguće.

 - To ne muči manje vinare. Oni će se zbog gnjileži vjerojatno odlučiti na raniju berbu, počet će već sljedeći vikend pa do početka listopada. Njima je bitnija količina – kaže Dvanajščak.

 I od podbranog grožđa može se napraviti dobro vino, ali posebnim tretmanom. Zbog toga ga što hitnije treba odvojiti od zdravog grožđa na trsu.

Komentara 1

Avatar Nikica Velikovski
Nikica Velikovski
04:33 18.09.2010.

gnjili sve, se je gnjile, a i ljudi gnjile

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije