Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obitelji s petero djece zbog duga od 33.000 kuna uzimaju kuću

Osmeročlanu obitelj Klarić, u kojoj je petero maloljetne djece, od toga četvero osnovnoškolaca te baka, problemi su snašli kad je otac Tomislav ostao bez posla
10. veljače 2014. u 16:32 58 komentara 36868 prikaza
obitelj Klarić
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

– Mi iz svoje kuće nećemo izići jer nemamo kamo, a dug smo banci spremni platiti u ratama – ističe Tatjana Klarić iz Trenkova pokraj Požege čija se kuća našla na dražbi zbog neplaćenog duga od 33.000 kuna Erste banci.

Osmeročlanu obitelj Klarić, u kojoj je petero maloljetne djece, od toga četvero osnovnoškolaca te baka, problemi su snašli kad je otac Tomislav ostao bez posla.

– Živjeli smo u maloj ruševnoj kućici, a kako živimo na području od posebne državne skrbi, dobili smo građevinski materijal od države i 2006. godine počeli graditi kuću. Nakon gradnje trebalo je još puno toga kupiti pa smo digli kredit preko Dinersove kartice kako bismo nabavili najnužnije u kući. Nije bilo problema s plaćanjem dok je suprug radio. Kad je ostao bez posla, banka je sudskim putem sjela na kuću – objasnila je Tatjana Klarić. Njen je suprug početkom siječnja otišao sjeći šumu u Liku kako bi mogao otplatiti dug koji se u međuvremenu gotovo udvostručio i sada iznosi 56.000 kuna, od čega su 22.650 kuna kamate. Kuća je s okućnicom i vrtom procijenjena na 244.000 kuna. Krajem ovog mjeseca istječe šest mjeseci odgode na dražbu kuće te se obitelj ponovno pribojava da bi njihovu kuću mogao kupiti netko drugi. U međuvremenu su uz pomoć županije i općine Velika uspjeli platiti 5000 kuna pokazujući dobru volju da žele vratiti svoj dug. – Suprug će sredinom veljače dobiti prvu plaću i od nje smo spremni mjesečno za taj dug davati od 200 do 300 kuna – kaže Tatjana nadajući se da odvjetničko društvo Hanžeković i partneri neće ponovno pokrenuti dražbu.

Ovrhe se mogu riješiti jedino ako dobijem na – lutriji

Snježana Rogina iz Zagreba, bivša zaposlenica Hrvatske lutrije i majka četvero djece, već je pet godina – nezaposlena, a račun u banci u blokadi joj je tri godine. Zbog ovrha. Točnije dugova za vodu, Čistoću, a jedno vrijeme i za plin. Vodu joj nisu isključili jer cijela zgrada (s više stanara) ima samo jedno brojilo. Da njen stan ima samo svoje brojilo, kaže, vodu bi im odmah došli isključiti. U Plinari su joj izašli u susret i ponovno priključili plin kako bi svaki dan mogla pripremati hranu za obitelj, uz dogovor da svaki mjesec plati koliko može i tako smanjuje dug. Na račun joj već godinama ne sjeda ni lipa. Dječji doplatak i socijalnu pomoć prima na zaštićeni račun, ono što zaradi perući stubišta prima na ruke i tako, uz supruga koji skuplja boce, njena obitelj mjesečno sakupi nekih dvije tisuće kuna. I od toga preživljavaju. Na pitanje koliko je još dužna zbog ovrhe i može li predvidjeti kada bi se mogla riješiti tog utega, gospođa Rogina, iako pritisnuta mukama, odgovara uz dozu duhovitosti.

Snježana Rogina | Autor : Robert Anic/PIXSELL Foto: Robert Anic/PIXSELL

(Foto:Robert Anic/PIXSELL)

– Više ni ja sama ne znam koliko sam dužna. Da dobijete izliste po svakoj ovrsi, Fini morate platiti, a plaća se i vođenje računa. Kako novca nemam, ne mogu ni doznati kolik mi je dug. Živim dan za danom i zaista ne znam kada bih se mogla izvući iz tog duga i tako se riješiti ovrhe. Izgleda nikada. Osim ako ne dobijem na lutriji – kazala nam je nekadašnja zaposlenica Lutrije.

Ovršen sam sa 10.300 kuna, ali ni dandanas ne znam – zbog čega

Lani u svibnju Vukovarcu Draženu Pranjiću, koji živi u Zagrebu, bankomat je odbio karticu, a potom je doznao kako mu je račun u banci blokiran zbog ovrhe od 10.300 kuna koja se odnosila na tri računa od jedne telekom tvrtke za korištenje interneta iz 2009. (ukupnog iznosa 6500 kuna) te Finine i javnobilježničke usluge. Premda su mu dotad, a i poslije, ti računi iznosili oko 150 kuna, ova su tri na sebi imala iznose s tri nule. Iako je prijavljen u Zagrebu, ti su računi i naknadni dopisi bili poslani u Vukovar tako da je Dražen za te račune doznao tek nakon što se raspitao za razlog blokade računa. Kako ima dijete s poteškoćama u razvoju koje svaki dan mora voditi na vježbe, odmah posuđuje i plaća ovrhu, tih 10.300 kuna, kako bi mu se odblokirao račun, a onda podiže kredit da vrati posuđeni novac. – No ja ni dandanas ne znam zašto sam ovršen. Od te tvrtke sam tražio specifikaciju troškova, ali je nikada nisam dobio. Rečeno mi je da oni nisu dužni specifikaciju troškova čuvati više od godinu dana – rekao je Pranjić.

>>'Kako će si siromah s 4000 kuna mjesečno priuštiti stan za 120.000 eura?'

>>Samo u godinu dana blokirani računi još 54.354 građanina

Elipso

 • haski:

  Hanžeković i lopovčine majku im njihovu

 • Seugushi Kolkopushi:

  tako to, na žalost, izgleda kada političari ne vode računa o onima koji će ih sutra opet kao guske izabrati... ovaj narod je prevaren jer mu je oduzeto sve ono što je u socijalizmu bilo dobro, kao nadomjestak mu je ... prikaži još! natovaren teroristički oblik kapitalizma, kojemu je važno da li neke marginalne skupine mogu sklapati brak ili ne, dok pravo čovjeka na rad i golu ezistenciju čini se ne spada među temeljna ljudska prava

 • Avatar Natalija Ternova
  Natalija Ternova:

  Proleteri ujedinite se, bankari su odavno to već učinili! U slozi je snaga!