Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spor

Zbog duga od 12 milijuna kuna blokiran račun Sunčanog Hvara

suncani Hvar
Tino Jurić/Pixsell
02.08.2010.
u 22:30

Blokada će otežati poslovanje društva zbog turističke sezone znatno više nego spor Orco grupe i Hrvatskog fonda za privatizaciju zbog raskidanja sporazuma

Porezna uprava blokirala je račun Sunčanog Hvara, što se dogodilo, možda ne slučajno, isti dan kada je u medijima predsjednik Orco grupe Jean François Ott izišao s napadima protiv HFP-a koji je prije tri tjedna odlučio raskinuti sporazum s Orcom o javno-privatnom partnerstvu u Sunčanom Hvaru. Sunčani Hvar državi je dužan oko 12 milijuna kuna.

Ulaganja i obveze
Prema posljednjem revizorskom izvješću, od srpnja prošle godine ukupne obveze Sunčanog Hvara penju se na 538 milijuna kuna. Sada su prema nekim informacijama već oko 800 milijuna kuna, od čega se polovica odnosi na dugove bankama. U pet je godina pak uloženo dokapitalizacijom 400 milijuna kuna, što je više od dogovorenih 200 milijuna, ali uz Orco u posljednjoj fazi dokapitalizacije sudjelovali su sa 45 milijuna HFP i DAB.

– Ugrožena financijska pozicija stvorena bez obzira na dokapitalizaciju i nove kredite, a koji nisu omogućili obnovu svih objekata, jedan je od razloga zašto je HFP raskinuo sporazum o JPP-om s Orcom – kaže Vedran Duvnjak, predsjednik HFP-a.

– Dodatno, HFP-u je onemogućeno da sukladno sporazumu ima dva člana u NO. Dobio je samo jednog, kaže Duvnjak.

Iako Orco zbog neriješenih imovinsko-pravnih sporova nije mogao uložiti u sve objekte, ipak, prema spoznajama, vrijednost je tih sporova 10 milijuna kuna, a to se radi daljnjeg razvoja moglo riješiti.

Sastanci održani
Nakon raskida ugovora po kojem Orco mora vratiti sedam posto dionica državi i pri čemu mu udjel u Sunčanom Hvaru pada ispod 50 posto, Duvnjak kaže da su pozvali predstavnike Orca na sastanak i mirno rješavanje spora, što je uostalom i predviđeno Sporazumom o JPP-u. A taj sporazum još nije javan. HFP ga je spreman objaviti, ali za to je potrebna suglasnost Orca.

Duvnjak zaključuje da nesuglasice ne želi rješavati putem medija, jer je ionako ugovoreno kako se sporovi rješavaju. Orco proziva i HFP da se nije odazivao sastancima, no prema potvrdama, bilo ih je osam u pet godina, a Fond se nije ni suprotstavljao poslovnom planu, ali uz uvjet da ne utječe na stabilnost tvrtke.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
02:36 03.08.2010.

kreont; tu bacas hracke a nemas fucking clue o cemu se tu radi. ako je itko tu debil to si sigurno ti.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
04:43 03.08.2010.

Dajte ljudi da skupimo tih 12 milijuna, kako bi neka od sljedecih vladajucih garnitura to ponovno prodala.

OB
-obrisani-
06:37 03.08.2010.

Ako se dobro sječam Sunčani Hvar je ona firma gdje se nekad sa protestima sprečilo preuzimanje vlastništva sa strane Slovenske Krke. Ja sumnjam da bi radnicima Sunčanog Hvara bilo idealno raditi za naše Slovenske tajkune jer nije ni nama lijepoo i sjajno sa njima ali vjerujem da raćun firme sada nebi bio blokiran jer sa dobrom promicijom bilo bi više gostiju iz Slovenije na Hvaru..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije