Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog diskriminacije Roma Hrvatska mora platiti 77.500 eura

Svakom od 15 romskih učenika koji su podnijeli tužbe država je obvezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i da Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.
16. ožujka 2010. u 17:29 50 komentara 157 prikaza
romi3
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska će morati platiti 77.500 eura zbog diskriminacije romskih učenika iz Međimurja, odlučio je danas Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu. Glasovima devet sudaca prema osam zaključeno je kako je Hrvatska prekršila zabranu diskriminacije iz članka 14. Europske povelje o ljudskim pravima, kao i da je povrijedila pravo 15 romskih učenika na pravedno suđenje u razumnom vremenu.

Riječ je, naime, o bivšim učenicima osnovnih škola u mjestima Macinec i Podturen, koji su te škole pohađali od 1996. do 2000., a koji su bili smješteni u segregiranim razredima samo za Rome. Tužbe su podnijeli u travnju 2002., piše u obrazloženju presude, a Općinski sud u Čakovcu u rujnu te godine odbacio je tužbe s obrazloženjem da su odvojeni razredi za Rome potrebni jer im trebaju dodatni satovi iz hrvatskog jezika. U veljači 2007. godine, Ustavni je sud također odbacio njihovu tužbu uz slično objašnjenje.

No, Europski sud za ljudska prava odlučio je kako su prava romskih učenika povrijeđena i kako se Hrvatska trebala više brinuti o njihovim potrebama. Zato je svakom od učenika koji su podnijeli tužbe država obavezna isplatiti 4500 eura, a sud je također odlučio i kako Hrvatska mora snositi troškove sudskog postupka u iznosu od 10.000 eura.

Vijest o presudi suda u Strasbourgu danas je na portalima svjetskih agencija bila jedna od glavnih tema, a međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch i Amnesty International godinama su u svojim izvještajima Hrvatsku prozivale upravo zbog segregacije Roma u školama.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • MaloMisto:

    pa 9 prema 8 i nije bas jednoglasna odluka...

  • doktorica:

    Nama zamjeraju a sami ih tjeraju iz EU

  • yohana:

    nema hrvatska ni rasizam ni mrznje sve same lazi pojedinaca .ni ostalim gradanima nije lako kako u hrvatskoj tako i u cijeloj EU.treba skrenuti paznju tko i zasto uopce potencira nekakvu ugrozenost.neka se pita svaki pojedinac koliko on sam privreduje tom drustvu.