Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog brojnih prijedloga i ideja sigurno će doći do promjena u zagrebačkom GUP-u

"Drago mi je da su se građani odazvali pozivu, da reagiraju, da vide što je dobro što nije dobro, da daju svoje prijedloge", rekao je Štromar na konferenciji za novinare.
13. kolovoza 2019. u 12:28 2 komentara 367 prikaza
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar izrazio je u utorak zadovoljstvo zbog velikog odaziva građana na javnu raspravu o izmjenama Generalnog urbanističkog plana Zagreba, ocjenivši da će zbog brojnih prijedloga i ideja u GUP-u sigurno doći do promjena.

Milan Bandić GORDANA PASANEC “Idemo do kraja, ovaj put srušit ćemo GUP”

"Drago mi je da su se građani odazvali pozivu, da reagiraju, da vide što je dobro što nije dobro, da daju svoje prijedloge", rekao je Štromar na konferenciji za novinare.

Dodao je da bi gradske stručne službe sada trebale analizirati sve prijedloge i napraviti stručnu procjenu kakav bi GUP trebao biti i tek onda de na usvajanje u Gradsku skupštinu.

"Bila je javna rasprava, u njoj se može iznjedriti puno novih ideja i (GUP) sigurno neće biti predložen onakav kakav je sada. Pričekajmo kada struka završi svoj dio posla", rekao je Štromar. 

Naravno, dodao je, Ministarstvo (prostornog uređenja) mora provjeriti je li sve zakonski učinjeno. "Izuzetno je bitno da plan niže razine bude usuglašen s planom više razine, a plan više razine od GUP-a je prostorni plan Grada Zagreba u kojemu su točno definirane namjene mnogih dijelova grada", kazao je.

Ako će sva procedura biti odrađena zakonski, Štromar je rekao da će tada Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dopustiti izglasavanje GUP-a. 

Javno izlaganje o prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Javno izlaganje Trosatna rasprava o GUP-u: Građanima sporni Hipodrom, Velesajam i Donji grad

Što se tiče navodnog Vladinog odustajanja od jačanja drugog mirovinskog stupa, kako pišu neki mediji, Štromar je rekao da je HNS inzistirao da drugi stup ostane u kompletnoj mirovinskoj reformi. 

"I u tome smo uspjeli, a mi hoćemo i da se ojača drugi mirovinski stup", kazao je. 

Štromar je rekao da su "i prvi korisnici prihvatili naš prijedlog i digli onaj novac koji mogu dići odmah kada odu u mirovinu".

"Želimo da drugi stup bude još jači, jer to je budućnost svih naših mirovina", rekao je ministar Štromar.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • rimac444:

    HNS mafija bi rušila velike projekte u Zagrebu, jer im Bandić ne dozvoljava da uzimaju dio kolača . Uhodane kriminalne rute koje su instalirali još čačić, mrak sataraš, vrdoljak u brojni drugi na autocestama, POS izgradnji, HEP-u, brojnim fiktivnim, mafijaškim ... prikaži još!im poslovima za državu i lokalne jedinice.

  • Avatar nekakav
    nekakav:

    dragi ministre, dal ti zbilja smatraš da su građani, općenito gledajući, dovoljno educirani o prostornom planiranju i postupku izrade prostornih planova, da bi mogli suvislo sudjelovati u postupku donošenja prostornog plana, u ovom slučaju gup-a? ajm ose kladiti da će ... prikaži još! pola struke reći da je prijedlog izmjena gup-a u skladu sa prostornim planom grada zagreba, a druga polovica da nije.. pod strukom mislim na prostorne planere, urbaniste te osobe koje rade na izdavanju građevinskih dozvola. ne stručnjake za sve i svašta, a ništa specificirano...