Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog afere Podravka sastao se vrh HDZ-a: Što im je Sanader rekao?

Razlog za hitan sastanak vrha HDZ-a, na koji je pozvan i počasni predsjednik stranke Ivo Sanader, bila je aktualna afera u Podravci i napadi na Polančeca...
22. listopada 2009. u 19:01 141 komentara 15 prikaza
kosor, polančec
Foto: Renato Branđolica
Pogledajte galeriju 1/2

Jeste li na sastanku HDZ-a razgovarali o smjeni ministra Polančeca? – upitali smo sinoć premijerku Jadranku Kosor na izlasku iz prostorija te stranke na Trgu hrvatskih velikana.

Razgovarali o kampanji
– Ne! Razgovarali smo o predsjedničkoj kampanji A. Hebranga, o nekim novim idejama, ali i o iznenađenjima – odgovorila je premijerka ne želeći otkriti o kojim je to iznenađenjima riječ jer, dodala je, onda to ne bi bila iznenađenja. Na pitanje jesu li koalicijski partneri od nje tražili Polančecovu smjenu nakon što su uhićeni čelnici Podravke premijerka je odgovorila da nisu.

– Dakle, Polančec je siguran? – preformulirali smo pitanje.

– Sve sam vam rekla – odgovorila je J. Kosor.

Razlog za hitan sastanak na koji je pozvan i počasni predsjednik HDZ dr. Ivo Sanader, kako doznajemo od visokopozicioniranog izvora iz stranke, bila je aktualna afera u Podravci, napadi na Polančeca kao i posljedica tog slučaja za predsjedničku kandidaturu Andrije Hebranga.

Nije donesena odluka o Polančecovoj sudbini, a nismo doznali hoće li on, kako se nagađa, podnijeti ostavku sljedećeg tjedna. No, ostaje činjenica da su koalicijski partneri HDZ-a, predvođeni Miloradom Pupovcem (SDSS) i ostalim manjincima, zatražili od J. Kosor da sama razriješi taj problem prije rasprave u Saboru.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić pak ima odriješene ruke, ovisno o dokazima kojima raspolaže, da privede ili samo ispita Damira Polančeca. Polančecovi kolege tvrde da Bajić nema nijedan dokaz da je potpredsjednik Vlade umiješan. Trenutačno, može mu se prišiti tek da je za plan morao znati.

Neformalno odobrenje Bajić je dobio od premijerke Kosor koja svog potpredsjednika neće ni na koji način braniti. Takav svoj stav pokazala je i na sjednici Vlade. Tijekom sjednice u nekoliko ga je situacija mogla, barem na načelnoj razini, zaštititi ili mu dati podršku, ali to je propustila učiniti. Znakovito je i to da se premijerka na dan uhićenja vrha Podravke nije očitovala o aferi koja Vladu potresa mjesecima.

Ipak, jučer je na Markovu trgu afera Podravka bila glavna tema svih razgovora. Iako su izvori iz Vlade kontradiktorni, svi spominju podugačke razgovore o aferi na sjednici užeg kabineta, kao i razgovor Kosor – Polančec u četiri oka. Prema nekim tumačenjima, J. Kosor rekla je Polančecu kako nema namjeru zaštititi ga, nego da će postupati sukladno onome što se istragom utvrdi.

U kuloarima se doznaje i da mu je šefica zamjerila što je za uhićenu Podravkinu vrhušku kazao kako ih poznaje kao poštene i časne ljude. Za Polančeca nedostatak dokaza ne može biti spas. Naprotiv, dio izvora u Vladi tvrdi da on aferu “Spice” ne može preživjeti, ali da se može izvući od bilo kakve kaznene odgovornosti.

Bio na Vladi
– O smjeni Polančeca nije bilo riječi, ali se naširoko raspravljalo o samoj aferi Podravka – komentira Večernjakov izvor iz Vlade uz opasku da je Polančec na sastanku bio “manji od makova zrna, krotak i škrt na riječima”.

– Kako i ne bi bio, svi već znaju da mu se traži zamjena. Tko će to biti, još je prerano nagađati. Ako se može suditi po dosadašnjim iskustvima, izabrat će profesionalca koji će u kratkom vremenu ovladati sektorima – objašnjava Večernjakov izvor.

Polančecu u prilog ne ide ni to što je u svojoj stranci solo igrač. On nema zaleđe, nije blizak ni s jednom stranačkom strujom. Na jučerašnjoj sjednici Vlade Polančec se ponašao kao da je sve u najboljem redu. Obrazlagao je Zakon o radu, državna jamstva za “3. maj”...

Nakon zatvorene sjednice Vlade, u pratnji suradnika spustio se u prizemlje na ručak i pritom nonšalantno pozdravio novinare. Prema scenariju koji se može čuti u koaliciji, Polančec će u aktualnoj fotelji ostati do sredine ili do kraja idućeg tjedna.

Ako se doista odluči za smjenu, Kosorova će ga smijeniti, ili natjerati da sam podnese ostavku, prije nego što se u Saboru bude raspravljalo o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja. Bliski suradnici J. Kosor kažu kako se boje da bi HSS mogao glasovati suprotno vladajućoj koaliciji, a to se prije izglasavanja proračuna i nekoliko mjeseci prije predsjedničkih izbora pokušava izbjeći.

Vlada je na zatvorenoj sjednici, kako bi Ljubo Jurčić mogao zasjesti u Nadzorni odbor Podravke, izmijenila Popis trgovačkih društava od posebnog državnog značenja jer dužnosnici mogu biti u NO-u samo poduzeća s popisa.

Popis je, usput, sa 202 tvrtke reduciran na 57.

U nemilosti je Jadranke Kosor, a govor tijela otkriva da je umiješan
- Na Polančecu se jasno vidi da je umiješan u ovo što se događa, a njegov govor tijela u suprotnosti je s onim što izjavljuje - kaže stručnjakinja za komunikacijske vještine Ljiljana Buhač.

- Posljednjih je dana potpredsjednik Vlade izrazito nervozan, no vidi se da je visoko povukao ručnu kočnicu. Pokreti su mu posve robotizirani - objašnjava Buhač.

Nervoza izbija na površinu u sitnom detalju: neprestano licka usnice. Drugi izdajnički znak dolazi također s usnica: zbog nervoze ih zatvori te stisne u tanku crtu.

- Signal je i crvenilo na licu. Izrazito se pojačalo kad je, na primjer, govorio da mu Šeks i Šuker podmeću - analizira Buhač.

Izrazita nervoza vidi se i u govoru. Tu je podvojen - u javnim istupima izmjenjuju se naleti brzog i sporog govora.

- Kad govori sporo, apsolutno je jasno i vidljivo da važe svaku riječ, da dobro promisli prije nego što će nešto reći. Svako malo spori govor presiječe brzim, kao da ispali rafal. Tada želi što prije izreći ono što ima - kaže Buhač.

U javnim nastupima zauzima izrazito obramben stav. Dok stoji, prekriži ili samo stavi ruke ispred sebe, pri čemu se brani na simboličan način. Vrlo je zanimljiva, ali i znakovita Polančecova interakcija s osobama koje ga okružuju, posebice s premijerkom Jadrankom Kosor.

- Stoji daleko od premijerke. Očito je da se ne grije na vatri - zaključuje Lj. Buhač.

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Pippo9:

    To su očita podmetanja ,istrage se provode i razultati će pokazati da polančec nema veze s tim

  • Mladen Miletić:

    Glavaš može samo da se smije kako se pojedinci moraju štiti od i ovisni su od Jadranke i novinara Drljača ......

  • azololim:

    Sanader je zbrisao iz zemlje kad su došla teška vremena da služi tuđinu,to nam je poznato iz povijesti zar ne.