Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽIVOT Zbog krutosti banke obitelj teško bolesnog slikara Ivana Minđeka našla se pred ponorom

Zbog 600 kn u 'crvenom’ uzeli nam dječji doplatak

doplatak04.jpg
import
20.05.2008.
u 00:09

Banka Kovanica uzima mi sve. Ne daje mi ni dječji doplatak za 9-godišnju kćer i uzima mi invalidsku mirovinu. To je sve od čega živi nas troje. Krivi smo, greškom smo prekoračili dozvoljeni minus na tekućem računu 600 kuna. Ali smiju li mi uzimati dječji doplatak i cijelu mirovinu? – požalio nam se 53-godišnji amaterski slikar Ivan Minđek iz Varaždina, dobitnik brojnih zahvalnica za dobrotvorni rad u likovnim kolonijama.

Sa suprugom Lidijom i kćeri Nikolinom živi u skromnom gradskom stanu. Po struci prelac, već je dugo u mirovini zbog teškog oštećenja bubrega. Supruga obućar je na burzi, ima bronhijalnu astmu i zbog kemikalija ne može raditi u struci. Najteže im je zbog Nikoline, kojoj jedva da išta mogu priuštiti, a djevojčica ima i šum na srcu.

Vražji minus
Život im je osobito otežala krutost Banke Kovanica, preko koje Ivan dobiva mirovinu već 15 godina. Sve je počelo u studenome prošle godine, kad je s bankom sklopio ugovor o Konto Konekt tekućem računu.

– To su svima nudili i prihvatio sam jer sam mogao otići u minus od četiri mirovine – kaže Ivan, koji je devet dana nakon toga potpisao novi ugovor o dopuštenom prekoračenju po tekućem računu. Tako je dobio kredit, to jest odobreni minus od 4.000 kuna, što mu je banka isplatila umanjivši svotu za 700 kuna, koliko je prije bio u minusu.

Pogriješili smo
Mjesečno je, kaže, otplaćivao taj kredit sa 50 kuna od mirovine i 50 kuna od dječjeg doplatka. No prošlog je mjeseca on podigao mirovinu u banci, a supruga otprilike istu svotu na bankomatu. Kažu, slučajno. Grešku priznaju. Banka im je 9. travnja poslala opomenu da su, uz dopuštenih 4000 kuna prekoračenja, u nedozvoljenom minusu od 590 kuna. Ne podmire li nedozvoljeni minus u osam dana, banka će dug naplatiti ovrhom ili sudskim putem. Također, obavijestili su ih da im neće produžiti dopušteno prekoračenje.

Novca, kaže Ivan, nije imao. Molio je banku da mu tu svotu oduzmu od sljedeće mirovine i nastave s dotadašnjim načinom podmirenja dozvoljenog minusa, no odbili su ga. Više su puta i Ivan i Lidija pokušavali doći barem do doplatka, no banka ih je, kažu, odbijala i rekla da će im uzimati sva primanja do rujna, dok se ne podmiri. Čak ni kad su na račun sjeli jedan doplatak od 300 kuna i mirovina, čime je pokriven „grešni“ minus od 590 kuna, banka im, kažu, nije htjela izaći u susret.

Budući da dječji doplatak nikako ne može biti predmet ovrhe, krenuli smo s Ivanom u Banku Kovanica kako bismo se osobno uvjerili u sve. I doista, na šalteru mu službenica nije željela isplatiti ni lipe s njegova računa. Ustvrdila je kako to nije pljenidba, ovrha niti išta slično, već taj novac ostaje na računu dok se ne podmiri minus, to jest dok saldo ne dođe na nulu.

Od banke smo zatražili pismeno obrazloženje, no rije nego što je stiglo nazvala nas je Lidija Hočurščak ustvrdivši da Ivanu Minđeku nikad nije bio blokiran dječji doplatak. Pokušavši nakon toga podignuti 100 kuna na bankomatu, Ivan ih je taj put dobio.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije