Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREGOVORI Uz nacrt Izvještaja o napretku Hrvatske Europska komisija predlaže redoslijed poteza za ulazak u Europsku uniju

Završetak u 2009. s dvostrukom ogradom

Predsjednik Mesić i premijer Sanader morat će poraditi na ispunjavanju uvjeta za dovršetak pregovora
Foto: Goran Stanzl
VL
Autor
Stojan De Prato
30.10.2008.
u 01:49

Složi li se s time na sastanku u srijedu 5. studenoga povjerenički kolegij Europske komisije, Hrvatska će uz ovogodišnji Izvještaj o napretku dobiti redoslijed poteza za uvjetno “dosizanje završne mijene” pristupnih pregovora do kraja iduće godine. Time se EK dvostruko ograđuje od obveze da pregovore s Hrvatskom u 2009. doista i završi.

Dva poglavlja
“Dosizanje završne mijene” ne mora, naime, značiti i potpuni završetak pregovora, a ispunjenje poznatih uvjeta za to ostaje na Hrvatskoj – “napredak u pojedinim pregovaračkim poglavljima te nastavak napora na preobrazbi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije, promicanju manjinskih prava uključujući povratak izbjeglica, nadalje nastavak napora u organizaciji suđenja za ratne zločine, te na preustroju brodogradnje”.

Hrvatske vlasti, ističe se u nacrtu, nisu još ispunile mjerila za otvaranje pregovora o dvama poglavljima: Pravosuđu i temeljnim pravima i Tržišnome natjecanju, u koje spada i preustroj brodogradnje. No, kako je rekao predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso, za to imaju još vremena do sutra (petak).

Predloženi redoslijed poteza obuhvaća zatvaranje četiriju poglavlja do kraja 2008.: Prava intelektualnog vlasništva, Gospodarske i monetarne politike, Transeuropskih mreža i Carinske unije te otvaranje svih preostalih poglavlja, s time što bi dva poglavlja, za koja mjerila otvaranja još nisu ispunjena, možda ipak ostala za početak 2009.

Prihvate li zemlje članice prijedlog EK, u prosincu bi Vijeće EU osnovalo Radnu skupinu za izradu Pristupnoga ugovora EU i Hrvatske, koja bi počela djelovati u siječnju ili početkom veljače. Do kraja srpnja zatvorilo bi se 11 poglavlja: Poslovno pravo i sloboda kretanja usluga, Pravo trgovačkih društava, Novčarske usluge, Informacijsko društvo i glasila, Prometna politika, Energija, Statistika, Društvena politika i zapošljavanje, Zaštita potrošača i zdravlja, Vanjska, sigurnosna i obrambena politika te Novčarski nadzor. Još bi 14 poglavlja preostalo za razdoblje nakon ljetnoga prekida u radu središnjih europskih ustanova.

U lipnju bi EK predstavila prijedlog tzv. novčarskoga paketa, odnosno predložila bi koliko bi novca iz europskih fondova pritjecalo u Hrvatsku nakon njezina ulaska u članstvo. Za pregovore o tom paketu, koji se u pravilu okončavaju pred samo potpisivanje Pristupnoga ugovora, hrvatske će se vlasti morati jako dobropripremiti.

Europski summit
Francusko Predsjedništvo EU već je najavilo da će, usvoji li se uz Izvještaj navedeni redoslijed poteza za završetak pregovora, predložiti da ga se na prosinačkome summitu Europske unije ne prihvati, nego samo primi na znanje. Francuzi, a podupiru ih i Nijemci, ne žele, naime, da se EU obveže na nastavak “proširenja prije produbljenja”, odnosno prije no što na snagu stupi Lisabonski ugovor.


V. Pusić obavještava o provedenim reformama

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović kratko je komentirao pesimistične vijesti iz Bruxellesa prema kojima bi Hrvatska samo iznimno mogla zaključiti pristupne pregovore do kraja 2009. godine. – Stanje je teško i nitko od nas ne može pobjeći od odgovornosti. Međutim, želim ostati optimist i vjerovati da je moguće zaključiti pregovore – rekao je Milanović. Predsjednik SDP-a i sam će sljedećeg tjedna biti u europskoj prijestolnici na sastanku sa šefovima sestrinskih partija i pokušat će među njima lobirati za Hrvatsku. – Uvijek to radim jer vjerujemo da imamo šansi i treba se truditi – zaključio je Milanović. Vijesti iz Bruxellesa komentirala je i predsjednica Nacionalnog odbora za pregovore s Europskom unijom. – Mogućnost da se ne završe pregovori tijekom sljedeće godine nije bio stav kad sam zadnji put bila u Bruxellesu. Možda je ta rezerva posljedica zadnjih događaja u Hrvatskoj. Paradoksalno je, međutim, da su upravo ovi događaji pokrenuli prve stvarne i opipljive promjene ne samo u pravosuđu i Sanaderovoj vladi nego i uopće. Ja sam treći mandat u Saboru i nikada se do sada nije dogodilo da ministar dođe u sabornicu i jasno kaže što namjerava raditi i kako će riješiti probleme. Bilo bi dobro da Bruxelles i to registrira iako je rješavanje situacije, kako u pravosuđu tako i u javnoj sigurnosti, prije svega u našem interesu – rekla je Vesna Pusić. – Odlučili smo poslati pisma povjereniku EP-a za RH H. Swobodi, članovima EP-a te diplomatskom zboru u Zagrebu u kojem će podastrijeti što se sve posljednjih mjesec dana učinilo u pogledu reforma pravosuđa i policije – kazala je V. Pusić te zaključila: – Sada je potpuno jasno da se dugo ništa stvarno nije reformiralo u pravosuđu i policiji. No sadašnja nam situacija daje povoda da upozorimo što se poduzelo – rekla je V. Pusić. (Vo. M., J. P., A. M.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije