Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Završetak pregovora EU i Hrvatske u 2010. “preoptimističan”

Belgijski državni tajnik za europske poslove Olivier Chastel izjavio je portalu EU Observer da će, nakon triju proširenju sklonih predsjedništava, belgijsko biti “strogo i pošteno te neće davati obećanja”.
09. ožujka 2010. u 16:49 89 komentara 1 prikaza
belgija
Foto: REUTERS

- Preoptimistično je predvidjeti zaključenje pristupnih pregovora s Hrvatskom tijekom belgijskoga predsjedanja Europskom unijom u drugoj polovici ove godine - ustvrdio je portalu EU Observer belgijski državni tajnik za europske poslove Olivier Chastel.

- Sve ovisi o Hrvatskoj. Ne možemo žrtvovati kriterije nadnevcima i vremenskim rasporedima – rekao je Chastel, koji je napomenuo da će, nakon triju proširenju EU sklonih predsjedništava – češkoga, švedskoga i španjolskoga – belgijsko biti “strogo i pošteno te neće davati obećanja”.

Chastel je dodao da se od Belgije ne može očekivati ni "čarobno rješenje” za spor Atene i Skopja oko službenoga imena Makedonije, kao ni davanje kandidatskoga položaja Crnoj Gori i Albaniji, dok za BiH i Kosovo ne predviđa “nikakve velike korake”.

Belgija, dodao je Chastel, neće tražiti suglasnost unutar EU ni o mogućoj potpori zahtjevu Srbije za članstvom u EU prije no što zemlje članice ratificiraju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Beogradom.

- Kristalno je jasno da Srbija ne može u EU prije no što riješi pitanje Kosova jer je samo pitanje vremena kada će neke zemlje članice postaviti pitanje dobrosusjedskih odnosa – upozorio je Chastel.

Belgija se također protivi zamisli da se zapadnobalkanske zemlje, nakon ulaska Hrvatske u članstvo, primi “u paketu”, jer, naglašava Chastel, “brzinu svake zemlje na putu u EU mora se odrediti sukladno tijeku preobrazbenog postupka i primjeni europskih standarda”.

Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
 • vjer.domo:

  smješan je ovaj čovečuljak, pokušava biti velik, a u stvari će biti kako oni najjači odluče, a on može samo klimati glavom.

 • Avatar Lao-zi
  Lao-zi:

  da RH nece zavrsiti pregovore 2010-e vec realno gledajuci negdje u lipnju 2011-e to nam je jasno. Da se EU ponijela neposteno,i to nam je jasno. Da ovaj svojim statementom \'Sve ovisi o Hrvatskoj\' laze,i to nam je jasno.... vec ... prikaži još!c sam valjda preko sto puta rekao,trebali smo vec davno odkantati ovaj klub ljigavaca....

 • western01:

  ...ili ga TURBO guramo uzvodno rijekom Savom uzvodno do CATEZA...