Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra presuda

'Ako sam primio bilo kakav novac, neka u mjesec dana dobijem najgoru leukemiju'

Robert Pešutić
Foto: Goran Kovacic/pixsell
07.07.2014.
u 16:47

Završeno suđenje splitskim sucima Robertu Pešutiću i Anti Unkoviću. U utorak se očekuje presuda

– Iako je moja pozicija jako teška, zahvaljujem Sudskom vijeću jer sam se tijekom postupka osjećao ugodno, a za razliku od suoptuženika koji su, dok su iznosili svoju obranu svi zaplakali,  ja nisam jer suza više nemam, sve sam ih isplakao u Via Romi (riječki zatvor op.a.)  – riječi su kojima se splitski sudac Robert Pešutić (na fotografiji), kojem je na Županijskom sudu u Rijeci danas završeno suđenje zbog primanja mita i zlouporabe položaja i ovlasti, na kraju obratio vijeću kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić.

Usto je dodao i da "ako je primio bilo kakav novac, neka u mjesec dana dobije najgoru leukemiju". Mišljenje o optužnici izrekao je citirajući Krležu, napominjući da je danas književnikov rođendan, riječima "Das ist eine Schlamperei."  Presuda će Pešutiću, njegovu kolegi s istog, splitskog suda, Anti Unkoviću, optuženom za primanje mita od tri tisuće eura posredstvom Pešutića te Gabrijeli Soldo i Gordanu Bičaku, koje Uskok tereti da su poticali Pešutića na zlouporabu položaja i ovlasti, biti izrečena sutra.  

U svom završnom govoru tužiteljica Uskoka Jasna Jurković Kralj, koja je pred kraj postupka izmijenila optužnicu pa je Pešutiću "otpao" slučaj primanja mita od 10 tisuća eura, a ostalo je primanje mita u dva slučaja, oko 1500 eura,  i pomaganje u primanju mita od tri tisuće eura za Unkovića, a svi se slučajevi odnose na donošenje povoljnijih presuda i odgode izvršenja zatvorskih kazni, kazala je da su iskazima svjedoka, materijalnim dokazima i tajno snimljenim telefonskim razgovorima i SMS porukama svi navodi optužnice protiv četvero optuženih dokazani.

Posebno je istakla neetično ponašanje suca Pešutića koji je sastajao, dogovarao i kontaktirao s optuženicima protiv kojih je vodio postupke naglašavajući da je narušio dignitet pravosuđa i povjerenje građana u sudstvo te povrijedio etički kodeks.  Zatražila je da se njemu i sucu Unkoviću uz primjerene kazne zabrani i obavljanje sudačkog zvanja.    

Obrane svih optuženih smatraju da  nema dokaza za kaznena djela kojima se terete njihovi branjenici i traže oslobađajuće presude. Tvrde da je riječ o lažnim iskazima svjedoka koji su zbog svojih interesa tako iskazivali, a Pešutićev branitelj Nediljko Ivančević, osim što smatra da su istraga i podignuta optužnica rezultat nezakonitog postupanja, tvrdi da tužiteljstvo nema dokaza da je primio mito, nego ima samo indicije koje su  pogrešno povezane  i interpretirane. U slučaju Pešutića, istaknuo je, može se govoriti o neprimjerenom ponašanju za suca pa je zamolio Vijeće da razluči neetičnost od dokaza koji upućuju na namjeru počinjenja kaznenog djela. Za svog je branjenika ustvrdio da je "složena osoba s poteškoćama u prilagodbi, sužene socijalne inteligencije" zbog čega ima problema u kontaktima s ljudima pa je nastojeći kompenzirati taj svoj nedostatak upao u nevolje.

Komentara 4

KP
karlo.petrik
17:23 07.07.2014.

Ima jos jedna kletva ; Da bog da da moje oci ne vidjele sunca dok spavam ili ta da mi bog da do jutra vidim vidim sunce.Tak ti to je kad oces sam jesti kolac.

OB
Objektivno...
17:48 07.07.2014.

Gospon sudac, nemojte tako. Nemojte sami sebe proklinjati. Jer pogledajte se u ogledalo. Frizura Vam je već kao da ste na kemoterapiji.... Iz zatvora se kad-tad izađe, a u svakom malo boljem hrvatskom zatvoru koji drži do svog imidža možete igrati i golf..., Ali leukemija.... jok. Leukemija = gudbaj! Što mislite kakvu kletvu bi si izrekao ovaj osječki sudac što ga za vrijeme radnog vremena voli staviti unutra... "s nogu" ???? http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/126846-osjecki-sudac-poludio-ljubavnice-tjera-na-abortus-suprugu-bacao-u-ludnicu-javno-prijeti-i-nitko-mu-ne-moze-nista.html Neka me DSV odmah kazni i iz Osijeka premjesti na VRhovni sud ako sam ikojoj metnuo za vrjeme dok sam bio dežuran

MX
Mister X
23:46 07.07.2014.

a svi se slučajevi odnose na donošenje povoljnijih presuda i odgode izvršenja zatvorskih kazni, kazala je da su "iskazima svjedoka," ( Tako su u srednjem vjeku i sve žrtve spaljene na lomačama zaista suđene zahvaljujuči svjedocima koji su svjedočili daa su vještice ; tako da crkva nije nula ništa kriva sudili su na osnovu dokaza izjavama očevidaca -svjedoka ..) Kao i vickasti svjedoci kod Dr, Sanadera da da da svi smo mi krali ali da bi sve glupom Ivi dali i evo ti njemu kaznice 8,5 godina ""dokazane krivice ""! Bjeda bjede glede činjenice da policija specijalna policija njegovi čuvari nitko nije svjedočio da je išta vidio kriminalno nezakonito ..........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije