Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 ZA 4

Završena razmjena špijuna između SAD-a i Rusije

avioni na pisti
Reuters
09.07.2010.
u 09:42

U zračnoj luci u Beču američki i ruski zrakoplov stali su jedan pored drugog, za pet minuta razmijenili špijune i nakon sat i pol poletjeli za Moskvu odnosno London.

Brzina kojom je dogovorena međusobna razmjena uhićenih špijuna pokazuje koliko su se poboljšali američko-ruski odnosi, izjavio je medijima jedan od dužnosnika Obamine administracije, tražeći da ostane anoniman zbog osjetljivosti međudržavnih pregovora. Svih deset "špijuna iz predgrađa" na sudu u New Yorku priznalo je krivnju po optužbi da su djelovali kao neregistrirani agenti strane države te su osuđeni na vrijeme dosad provedeno u zatvoru i izgon iz SAD-a i odmah ukrcani na privatni zrakoplov. Za to vrijeme je Dimitri Medvedev potpisao pomilovanje za četvoricu ruskih državljana osuđenih za špijunažu u korist SAD-a (Aleksander Zaporožski, Genadij Vasiljenko, Sergej Skripal i Igor Sutjagin) koji će preko Beča i Londona biti deportirani u SAD.

John Rodriguez, odvjetnik Vicky Pelaez, jedne od uhićenih špijunki,  izjavio je da je njegova klijentica kao i ostali "špijuni iz predgrađa" dobila samo 24 sata da odluči o ponudi "sve ili ništa", priznanju krivnje i deportaciji; svi su špijuni na to pristali.

Razmjena špijuna obavljena je brzo i učinkovito na aerodromu u Beču: zrakoplovi su se parkirali jedan pored drugog na udaljenom kraju piste, za nekoliko minuta razmijenjeni su putnici. Ruski je avion odmah poletio za Moskvu, a američki nekoliko minuta kasnije za London.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
17:14 09.07.2010.

Svijet u ekonomskoj krizi, a oni se igraju Jamesa Bonda? I traže odricanja? Eeeeeeeeee...........

Avatar ivek
ivek
11:44 10.07.2010.

kaj to imaju vis spijunirat..

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:10 09.07.2010.

Kakvu Europu? Rusije nije Europa, teritorijalo djelomično a svim ostalim Azija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije