Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK je postupak pokrenuo 2019.

Završena istraga, uskoro optužnica protiv Kuščevića?

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
20.04.2021.
u 14:51

Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Kuščevićevu suprugu Zoranu Kuščević

Lovro Kuščević, bivši ministar graditeljstva i uprave, koji je u studenom jednoglasno izabran za predsjednika Općinskog HDZ-a Nerežišća na Braču, očekuje vjerojatno podizanje optužnice nakon što je u rujnu prošle godine USKOK otvorio istragu zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme dok je bio općinski načelnik Nerežišća te mu, kao i njegovoj supruzi Zorani, blokirao dio imovine.

POS-ov stan kupio šogor

Postupak protiv Kuščevića, koji je bio i politički tajnik HDZ-a, pokrenut je 4. rujna 2019. USKOK je najprije otvorio istragu protiv njega zbog POS-ova stana od 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je po povlaštenim uvjetima kupio Kuščevićev šogor Ivica Žuvić 2010. godine, iako je u vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predsjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Druga optužba odnosi se na prenamjenu poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Uz Kuščevića, obuhvaćeni su i Jakša Goić, bivši predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća, i Svemir Obilinović, bivši pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela, a danas načelnik općine. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću.

Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Kuščevićevu suprugu Zoranu Kuščević te poduzetnika Antu Marinovića. Tužiteljstvo tereti supružnike Kuščević da su uvjeravali vlasnike da im prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenjeno i prodano kao građevinsko. Kuščevića terete i za primanje mita od poduzetnika Marinovića. Omogućio mu je prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat dobio je parcelu u toj uvali.

Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od oko 300.000 kuna nastalih pri otkupu poslovnih prostora tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti.

Blokirano mu je zemljište površine od oko 2600 kvadrata na kojemu je kuća od 70 četvornih metara, sagrađena na mjestu na kojem je bila famozna štala, kao i zemljište u Nerežišćima površine 3528 kvadrata.

USKOK je, navodno, okončao istragu protiv Kuščevića i još pet osoba zbog kaznenog djela zbog prekoračenja službene ovlasti te se očekuje objavljivanje odluke o daljnjem tijeku postupka.

Uređeno mjesto

U Nerežišćima, ne ulazeći u Kuščevićevo moguće “muljanje” sa zemljištem, tvrde da je Kuščević bio najbolji načelnik kojega su imali. Nakon njegova tri mandata ostalo je uređeno mjesto, ceste, putovi, obnovljene zgrade, društveni domovi u selima, napravljena je poslovna zona, a na njegovu inicijativu uređena je i škola, nabrajaju stanovnici Nerežišća s kojima smo razgovarali, dodajući da Obilinović, koji je došao iza njega, nije imao što raditi. O mogućnosti da je stekao materijalnu korist od mandata, ne žele reći što misle i zato ne žele javno istupati. Ali kažu da bi ga opet izabrali da se ponovno kandidira za općinskog načelnika.

VIDEO: Kuća bivšeg ministra Lovre Kuščevića

Komentara 5

ST
StariSokol
15:58 20.04.2021.

Zatvoriti ga doživotno. Ukrao nam je slobodu i demokraciju. To je teški zločin što je učinio sa lističima za referendum. Zahvaljujuči njemu i dalje imamo l opove i ju goslavene na vlasti.

PR
PrimoracRi
14:56 20.04.2021.

Pošten do bola

LI
Lima
19:30 20.04.2021.

Čovjek od zadatka,spriječio referendum,znati će to cijeniti bratija hdzsdp....inače veliki "vjernik"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije