Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA Činovnici nedopušteno pregledavali povjerljive podatke o poznatim Slovencima

Zavirivali u porezne kartice iz radoznalosti

04.11.2008.
u 21:03

Službenici slovenske porezne uprave (DURS) neovlašteno su pola godine otvarali porezne kartice s povjerljivim i osjetljivim podacima o petnaestak poznatih Slovenaca. Među tim poznatim osobama bili su predsjednik države Danilo Türk, predsjednik vlade i Slovenske demokratske stranke (SDS) Janez Janša, bivši predsjednik države Milan Kučan, nekadašnji premijer Anton Rop, predsjednica Liberalno-demokratske stranke i najvjerojatnija buduća slovenska ministrica vanjskih poslova Katarina Kresal, ali i estradne zvijezde poput pjevačica Helene Blagne i Saše Lendero.

Ovakvo nedopušteno zavirivanje 153 porezna službenika otkrila je slovenska informacijska povjerenica Nataša Pirc-Musar nakon što je pregledala uzorak od 200 slučajno odabranih zaposlenika DURS-a koji imaju ovlasti za pristup povjerljivim podacima.

Opomene
– Odlučili smo pregledati kako državni službenici koriste najveće registre podataka u državnoj upravi i u poreznoj smo upravi detaljnije pogledali tko je od početka ove godine do kraja srpnja neovlašteno ulazio u podatke o petnaestero poznatih Slovenaca. Prekršitelji su ovaj put kažnjeni samo opomenom i usto moraju platiti troškove vođenja postupka, što će ih koštati oko 50 eura.

Ako se daljnjim provjeravanjem tih postupaka pokaže da su takvo neovlašteno i radoznalo zavirivanje nastavili, globe će biti znatno veće. Službenik koji ne radi na vođenju konkretnog poreznog postupka nema pravo “radoznalo” šarati poreznim registrom.

DURS primjenjuje odgovarajući način zaštite svojih podataka pa se jasno vidi koja je osoba s ovlastima za pristup podacima kada i što gledala – objašnjava Pirc-Musar.

Neshvatljivo virenje
Predsjednica vladajućeg LDS i vjerojatna ministrica vanjskih poslova u budućoj Pahorovoj vladi Katarina Kresal danas je izjavila da je za nju takvo neovlašteno pregledavanje osjetljivih podataka neshvatljivo.

– Ako te službe rade u skladu sa zakonom, onda takvo što ni hipotetski nije moguće.

Očekujem odgovarajuća objašnjenja mjerodavnih tijela, kaže K. Kresal, čija je kartica bila drugoposjećena – nakon pjevačice Blagne.



Najzanimljivija Helena Blagne

Radoznali su se poreznici najviše zanimali za podatke pjevačice Helene Blagne, čiju su poreznu karticu neovlašteno “otvorila” 72 poreznika, na drugom je mjestu Katarina Kresal s 46 zavirivanja, a slijede kartice Saše Lendero, Danila Türka, Janeza Janše, Milana Kučana, Antona Ropa i ministra Janšine vlade Gregora Viranta. Iako je takvim “zavirivanjem” zgrožena, Blagne kaže da i nije baš previše iznenađena jer se tijekom dugogodišnjeg bavljenja estradom već navikla na takvu nametljivost.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije