Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATALONIJA NA PREKRETNICI

Zauzeli škole da obrane svoja biračka mjesta

Foto: Reuters
30.09.2017.
u 20:00

Madrid poslao 10.000 policajaca da spriječe sutrašnji referendum

Raste napetost u Kataloniji u kojoj bi se danas trebao održati referendum o neovisnosti, koji je španjolski Ustavni sud proglasio neustavnim i zbog kojeg vlada u Madridu čini sve da bi spriječila izjašnjavanje 5,5 milijuna birača.

Naredili Googleu

Agenti civilne straže španjolske žandarmerije ušli su u telekomunikacijski centar katalonske vlade da bi zaustavili preuzimanje i prebrojavanje glasačkih listića. Glasnogovornik španjolske vlade  Inigo Mendez de Vigo ponosno izjavljuje da je “pogođena organizacija nelegalnog referenduma”, a premijer Marino Rajoy kaže da u nedjelju “neće biti nikakvog glasovanja”.

1/5

U Kataloniju je upućeno 10.000 pripadnika španjolske policije sa zadaćom da zauzmu škole i ostala mjesta na kojima bi se moglo glasovati. Španjolska vlada objavila je da je zatvorila više od polovicu škola u Kataloniji, njih 1.300 od ukupno 2.315.

Katalonci su pak u petak poslije podne zauzeli neke škole i tu će ostati kako bi omogućili izjašnjavanje. Mendez de Vigo ponavlja da je referendum “poništila pravna država”.

Katalonski vrhovni sud je naredio Googleu da izbriše aplikaciju koju navodno koriste pobornici nezavisnosti za širenje informacija o referendumu, a sud je također naredio Googleu da blokira svaku drugu aplikaciju koja bi mogla biti postavljena. Oko 80.000 osoba sudjelovalo je u petak uvečer na završnom mitingu za neovisnost Katalonije koji je održao katalonskipredsjednik Carles Puigdemont.

Promijenit ćemo povijest. Već smo pobijedili – kazao je.

U Madridu, ali i u Barceloni, jučer su prosvjedovali i protivnici referenduma, uglavnom pripadnici krajnje desnice, braneći jedinstvo Španjolske.

Uključili se nogometaši

Tijekom Španjolskog građanskog rata borci protiv snaga fašističkog generala Franca uzvikivali su No pasarán! (Neće proći), a prošao je i vladao do 1975. Sadašnji slogan je “Votarem” (Glasovat ćemo), što je putem Twittera uputio i nogometaš Barcelone i španjolske reprezentacije Gerard Piqué. Iznad Barcelone zatvoren je zrač- ni prostor za male avione i helikoptere a 4000 seljaka došlo je u grad traktorima u namjeri da spriječe dolazak policije do biračkih mjesta.

Komentara 17

SE
se7v7en
07:32 01.10.2017.

Narod niti jedna sila nemoze zaustaviti....ako budu slozni i osjeti se duh zajednistva tada krece rijeka koja rusi sve brane....

KA
KaraMarko
12:16 01.10.2017.

Kad je EU napravila muslimansku drzavu Kosovo bez referenduma onda je sve bilo divno. Ali Pandorina kutija je sad otvorena pa uzivajte na Krimu, Kataloniji i drugim delovima koji dolaze...

PP
pp
21:57 30.09.2017.

Želim svu sreću Kataloncima i nek odluče što hoće. Ovo što radi Španjolska je svinjarija. Ovo je agresija na suverena prava jednog naroda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije