Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Majstorske diplome

Zatvorilo se još 58 karlovačkih obrta u posljednjih šest mjeseci

majstori
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
04.07.2012.
u 11:05

Taj je broj manji nego prijašnjih godina, a obrtnici se nadaju da će se situacija poboljšati. Na ruku im idu i neke zakonske promjene

Nakon deset godina staža, sad ću biti svoj gazda. Polaganje majstorskog ispita mnogo mi znači jer ću sada moći primiti naučnika, a ne nekog odmah zaposliti, i polako razvijati vlastiti posao – rekao je majstor vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije Damir Mateša iz Karlovca.

 Daljnje školovanje

Zajedno sa 56 obrtnika iz čitave Hrvatske u Obrtničkoj komori Karlovac primio je majstorsku diplomu. Ta je titula temelj za vođenje i osnivanje obrta, a omogućuje i prijam naučnika na praktičnu nastavu. Ujedno je i jamstvo korisnicima da će im usluge pružati stručna i kompetentna osoba.

Dobili su je kandidati sa stručnim zvanjem autolimar, automehaničar, elektroinstalater, elektromehaničar, frizer, krojač ženske odjeće, kuhar, mesar, majstor natkonobar, pekar, stolar, strojobravar, tapetar i zidar. Svi su oni jamstvo da će se otvoriti nove obrtničke radnje, jer situacija na karlovačkom području, kao i u čitavoj Hrvatskoj, i nije baš sjajna. No, obrtnici vjeruju u oporavak.

 – U prvih šest mjeseci ove godine zatvoreno je 58 obrta. Međutim, ta je brojka manja nego prijašnjih godina i nadamo se da će se situacija poboljšati. Posebno zato što nam na ruku idu i neke zakonske promjene.

Obrtnici više neće morati jamčiti svojom cjelokupnom, nego samo imovinom unesenom u obrt, čime će se olakšati poslovanje. Prijedlog novog zakona donosi još jednu revolucionarnu stvar. Majstori će se ubuduće moći dalje školovati, što dosad nije bio slučaj. Trebat će položiti razliku ispita, zatim državnu maturu i potom upisati željeni fakultet. Time će im se omogućiti da usvajaju nova znanja, prate najnovije tehnologije i pruže adekvatnu uslugu – napomenuo je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković. Poželio je budućim majstorima mnogo sreće, uspjeha i volje, koje će im itekako trebati da bi mogli opstati.

 Bez njih nema opstanka

 – Biti majstor znači imati obiteljski posao. Traje 24 sata i nikada nije lagano. No, čestitam vam što ste se za to odlučili jer bez obrta i obrtnika naše društvo ne bi moglo funkcionirati – dodao je Stanković. Tajnik Vlado Jelkovac podsjetio je da su od 1996. do danas podijelili 792 majstorske diplome.

Napomenuo je također da u Karlovac na polaganje majstorskih ispita dolaze i kandidati iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, ali i Dubrovačko-neretvanske županije. Među njima je i Nelli Mashumyan Barichevic. Majstorica frizerka iz Zagreba u Hrvatsku je došla iz daleke Armenije.

 – Baka se udala za Hrvata, pa sam i ja došla. Devet godina radim kao frizerka. Najvažnije mi je da sam dokazala da mogu. Moja se želja ostvarila. Tek sam dobila hrvatsko državljanstvo i ne znam kada ću točno pokrenuti vlastiti posao. Međutim, bit će to ovdje gdje sam se i školovala – poručila je naša sugovornica.

 Karlovački dožupan Josip Šafar poželio je svima da budu pravi majstori i ostvaruju dohodak, jer će tako puniti i proračune.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:17 04.07.2012.

Zatvorit će ih se i puno više jer oni koji određuju pravila igre podmićeni su od mafije i krupnog kapitala.

MO
mojzagi
14:12 05.07.2012.

Evo jos jednog dokaza od drzave kako se ne poticu mali obrti koji su itekeko vazni za drzavu, ali ima onih koji neznaju nista drugo nego samo haracit, toliko mesa citaj ( skarta ) se uvozi iz BiH i Holandijeije to nitko ne zabranjuje ali sve sto bi HR pomoglo u razvoju to se kontuirano bremza ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije