Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

Donesene izmjene Zakona o civilnoj zaštiti, Milanović potpisao zakon

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
18.03.2020.
u 10:19

U Hrvatskoj je zabilježeno 81 slučajeva koronavirusa.

Današnja sjednica Sabora započela je tako što je Nacionalni stožer civilne zaštite dobio veće zakonske ovlasti kako bi se, zbog epidemije koronavirusa, ubrzalo djelovanje sustava. 

Saborski zastupnici te su zakonske izmjene, koje Stožeru daju znatno veće ovlasti, izglasali bez rasprave, većinom glasova. "Za" je bilo 108 zastupnika i zastupnica, jedan "protiv" i šest "suzdržanih. A te zakonske izmjene će, nakon što ih danas potpiše predsjednik Zoran Milanović, stupiti na snagu već sutra. Time Stožer dobiva je ovlast donositi odluke i upute koje će provoditi stožeri lokalnih jedinica.

- Na taj se način želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera kod donošenja i provedbe odluka kojima se uređuju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba u situaciji proglašene epidemije koronavirusa - pojasnio je prethodno potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je također stigao u Sabor. 

Inače, i Sabor se prilagodio uputama epidemiologa što se tiče sjedenja u sabornici pa su se zastupnici u dvorani rasporedili tako da sjede u svakoj drugoj klupi, te na stolcima "rezerviranim" za članove Vlade, na onima uz rub sabornice, kao i na sve tri galerije.

 

- S obzirom na situaciju s koronavirusom moramo se prilagoditi novim uvjetima, pratiti situaciju koja je u nekim zemljama u našem okruženju zaista dramatična, moramo se strogo držati pravila koji smo dobili od nadležnih tijela - naglasio je uvodno predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozivajući zastupnike i zastupnice ad se savjesno, strogo i odgovorno drže svh pravila i preporuka nadležnih državnih tijela, ali i onih koja su donijeta u Saboru, kao što je i mjera da nema međusobnog rukovanja. Posebno je pritom dodao i to da oni zastupnici i zastupnice koji možda imaju zdravstvenih problema, pa recimo imaju temperaturu, ili kašlju i kišu, ne bi smjeli dolaziti u Sabor. 

Zoran Milanović je potpisao zakonske izmjene vezane koje je Sabor izglasao prije sat vremena. 

Nacionalni stožer civilne zaštite komentirao je ranije na svojoj dnevnoj konferenciji mogućnost zatvaranja kafića i drugih ugostiteljskih objekata. 

- Nema potrebe da se donose te mjere. Zakon je u proceduri koji će dati više ovlasti Nacionalnom stožeru kako bi donosile nužne mjere prema preporukama epidemiologa. Danas ćemo raspravljati o tome - kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

Podsjećamo, jučer su donesene Vladine mjere ograničavanja i privremene obustave pojedinih djelatnosti koje bi trebale trajati 30 dana. Cilj je da se tako smanji broj ljudi koji svakodnevno cirkuliraju, te kako bi se na taj način smanjile mogućnosti prenošenja koronavirusa. 

Tema: Koronavirus

VIDEO: Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

 

Komentara 8

ŠN
šnicl
09:59 18.03.2020.

Bilo je i vrijeme da se centralizira upravljanje krizom a ne da svako selo vodi svoju politiku i unosi nered i paniku.

Avatar Dipsy
Dipsy
10:01 18.03.2020.

Prijmer da i Sabor zna biti brz ,efikasan i ujedinjen

BO
bolonjez
10:04 18.03.2020.

Dok odluke donose Božinović, Beroš, Alemka Markotić i Capak, ja sam miran...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije