Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sumnjivo

Zatražena očitovanja za sedamdeset propusta

Marija Bistrica (1)
Tomislav Miletic/PIXSELL
31.10.2013.
u 12:15

Revizija poslovanja ide za prošlu i prvu polovicu ove godine. Stiglo je preliminarno izvješće, na prigovore su poslana očitovanja

U godinu i pol dana, za koji period je obavljan nadzor, za razliku od Lobora, gdje je pronađeno nekoliko nepravilnosti, neovisna revizorska kuća u Mariji Bistrici naznačila je čak sedamdeset prigovora ili propusta. Doznajemo da su neki već ispravljaju, a navodno u Općini nije bilo nekih osnovnih dokumenta, poput Plana zaštite od požara ili registra primatelja socijalnih pomoći te komisije koja prati rad koncesionara, a puno novca je utrošeno na izgradnju vodovoda, ali to nije proknjiženo te se ne zna s kojom točno imovinom Općina Marija Bistrica raspolaže.

Postupak u tijeku

- U ovom trenutku bilo bi neozbiljno bilo što reći jer je postupak u tijeku i rezultati će biti poznati za dva do tri tjedna. Revizorska kuća ima svoja pravila, a činjenica je da smo na sjednici Općinskog vijeća donijeli odluku o provođenju neovisne revizije financijskog poslovanja u 2012. godini te u prvih šest mjeseci ove godine. Želimo samo da ljudi znaju na čemu smo nakon što je deset godina na vlasti bila prisutna ista opcija. Želimo da se ustanove eventualne nepravilnosti i da nam se ukaže kako treba raditi – odgovorio nam je na upit načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički (HDZ), potvrdivši time da je revizija pozvana u Općinu Marija Bistrica kako bi se utvrdilo točno zatečeno stanje kod preuzimanja vlasti. Načelnik Milički kaže da se trenutno ne može govoriti ni o čemu konkretnom osim da su očitovanja na prigovore poslana revizorskoj kući, a nije ni želio otkriti nijedan detalj preliminarnog izvještaja.

Priopćenje

Ipak, na općinskim web-stranicama objavio je da je revizijom kojom je obuhvaćeno poslovanje Općine, Turističke zajednice i Knjižnice utvrđeno sljedeće: "Potrebno je unaprijediti aktivnosti u pogledu naplate i otpisa potraživanja. Pregledom je obuhvaćeno postupanje sukladno Zakonu o javnoj nabavi, Zakonu o koncesijama, Zakonu o fiskalnoj odgovornosti, pri čemu je utvrđen niz formalnih i suštinskih propusta. Pregledom je utvrđen niz formalnih i suštinskih propusta u operativnom poslovanju, uslijed nedostatka internih pravila i uputa, kao i nedostatne i nepotpune dokumentacije. Revizijom Turističke zajednice utvrđeni su određeni formalni i suštinski propusti u dokumentaciji kojom se potvrđuje trošenje proračunskih sredstava. Potrebno je razmotriti pitanje udjela u Zagorskom vodovodu d.o.o."

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije