Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRAVA KOJA JE TRAJALA GODINAMA

Zatočili ih pa ih tjerali da prosjače te tukli i rukama, nogama i željeznim šipkama

Zagreb: Na gradskim ulicma sve je više prosjaka
Sanjin Strukic/PIXSELL
11.11.2020.
u 14:28

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je dvije optužnice zbog trgovanja ljudima

Četiri osobe u dva odvojena slučaja i dvije odvojene optužnice terete se za trgovanje ljudima, odnosno za držanje robova, a obje optužnice ovih je dana podiglo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

U prvom slučaju optuženi su 59-godišnjak i 61-godišnjakinja. Oni se terete da su od rujna 2019. do 28. lipnja 2020. na području Zagreba i Samobora, u svoju kuću primili oštećenika, koji je bio u teškoj materijalnoj situaciji te nije imao novca da plati najam stana. Kako navodi tužiteljstvo, nakon što su ga primili u kuću, natjerali su ga da prosjači, s tim da su mu odredili koliko im novca svaki dan mora predati.

Tužiteljstvo tereti 59-godišnjaka da je oštećenika svaki dan vozio na razne lokacije na kojima je ovaj trebao prositi novac. Pri tome ga je cijelo vrijeme nadzirao. Kada nesretni čovjek ne bi uspio isprosjačiti koliko mu je određeno, njegovi mučitelji su ga tjerali da stoji u kutu sobe pri čemu su ga vrijeđali, udarali po licu te mu branili da samovoljno napusti stan u kojem je živio. Sve što je oštećenik isprosio dvoje je optuženika zadržavalo za sebe, dok su njemu davali samo za hranu i osnovne životne potrebe. Tužiteljstvo i optužnici traži i da se 59-godišnjaku i 61-godišnjakinji produlje mjere opreza kojima im je zabranjeno približavanje i kontaktiranje s oštećenikom.  

U drugom slučaju optuženi su 36-godišnjak, koji se osim za nedozvoljeno trgovanje ljudima tereti i za pokušaj nanošenja teške ozljede te 26-godišnjakinja. Prema optužnici, 36-godišnjak se tereti da je od veljače 2018. pa sve do 21. rujna 2020. na području Zagreba i Velike Gorice, iskoristio tešku financijsku situaciju oštećenika, kojeg je obmanuo, a zatim i prisiljavao da prosjači za njega. Svaki ga je dan odvozio na parkirališta velikih trgovačkih centara i to u više gradova.

Prisiljavao ga je da prosi te ga je i nadzirao, a u tom nadzoru mu je pomagala i 26-godišnjakinja. Osim toga, 36-godišnjak se tereti i da je oštećeniku oduzimao sav isprošeni novac, davao mu je samo za hranu i cigarete te ga je svaki dan tukao i prijetio mu te mu je oduzeo osobnu iskaznicu i mobitel. Kada ne bi bio zadovoljan sumom koju je oštećenik isprosio udarao ga je rukama i nogama, a u rujnu 2020. ga je osim šakama po glavi, izudarao i željeznom šipkom po tijelu i nogama, višestruko ga ozlijedivši.  Tužiteljstvo u optužnici traži da se 36-godišnjaku produži istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

 

 

 

>>  VIDEO Ekskluzivno za Večernji list: Prvi smo dobili novi PlayStation 5, pogledajte kako izgleda!

Komentara 3

NE
Neo001
14:46 11.11.2020.

Da nije to bio pajser majstor ?

Avatar EtTore
EtTore
14:40 11.11.2020.

Kad pocinje sezona?

ZA
zagabria5
16:36 11.11.2020.

Kakvi su to karakteri nije mi jasno. Gdje je tu odgoj bio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije