Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
utrka s vremenom

Pao obilan pljusak, kiša bi mogla uništiti sav napredak za spas zarobljenih dječaka

Špilja u Tajlandu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
07.07.2018.
u 19:34

Neki stručnjaci ipak tvrde da bi mogli biti spašeni za nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, no meteorolozi na sjeveru Tajlanda najavljuju jake pljuskove, koji neće stati sljedećih pet dana.

Obilan pljusak pao je u subotu na sjeveru Tajlanda, otežavajući uvjete u pećini u kojoj se spasioci utrkuju s vodom i vremenom kako bi izbavili dvanaest zarobljenih dječaka i njihova trenera. Kiša bi mogla uništiti sav napredak ostvaren tijekom tjedna na ispumpavanju vode iz špiljskog kompleksa Tham Luang u sjevernoj pokrajini Chiang Rai.

Uz opadanje razine kisika i lošu vremensku prognozu, sve je manje vremena za plan da se dječake osposobi da sami izrone na površinu kroz uske, potopljene kanale, što bi bio golemi izazov i za iskusne spiljske ronioce. Najveće šanse za uspjeh imamo u iduća tri, četiri dana, rekao je vođa spasilačkog tima.

Pisali roditeljima

Dječaci koji su u špilji zarobljeni dva tjedna pisali su svojim roditeljima, poručivši između ostalog da su dobro i da su jaki.  U zasebnom pismu trener se ispričao roditeljima zbog situacije u kojoj su se našli. 

Špilja u Tajlandu
1/8

Roditelji 12 dječaka koji su ostali zatočeni u špilji na Tajlandu pisali su svojoj djeci i treneru kojem su poručili: "Molim vas, nemojte kriviti sebe", prenosi Guardian.

- Nismo ljuti na vas Dobro se brinite o sebi. Nemojte se zaboraviti pokriti dekama kad je hladno. Zabrinuti smo. Uskoro ćete izaći, stoji u jednom od pisama.

Majka jednog dječaka je napisala treneru Ekkapolu Chantawongu: "Želimo da znate da se ni jedan roditelj ne ljuti na vas, stoga nemojte brinuti zbog toga."

Bilješke su dostavile tajlandske mornarice Seals koje su pokupile pisma koje su dječaci napisali svojim roditeljima. 

Još jedan dan bez kiše na sjeveru Tajlanda povećao je nade da će spasioci uskoro započeti misiju spašavanja 12 mladih nogometaša i njihovog 25-godišnjeg trenera koji su tjednima zatočeni u špilji.

Skupina je zapela na sprudi četiri kilometara unutar špilje Tham Luang Nang Non otkad su poplave 23. lipnja blokirale izlaz.

Narongsak Osotthanakorn, šef operacije spašavanja i guverner provincije Chiang Rai u kojoj se špilja nalazi, rekao je novinarima da su uvjeti za moguću evakuaciju trenutno "najpogodniji" što se tiče razine vode i zdravlja djece. 

No dodao je da i dalje traju rasprave i pripreme o mogućem pokretanju misije spašavanja. Ranije je rekao kako je moguće da dječaci neće biti evakuirani u isto vrijeme. 

Narongsak je naglasio da će na konačnu odluku utjecati i sve manja količina kisika u špilji i prijetnja dodatnih kiša koje se prognoziraju za ovaj vikend i koje bi mogle trajati nekoliko dana.

Neki stručnjaci ipak tvrde da bi mogli biti spašeni za nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, no meteorolozi na sjeveru Tajlanda najavljuju nove jake pljuskove, koji neće stati sljedećih pet dana. 

VIDEO Pogledajte kronologiju tragedije na Tajlandu

Pomoć je dječacima ponudio i milijarder Elon Musk, koji je na Twitteru objavio da u pomoć dječacima šalje tim inženjera kako bi na terenu procijenili kako pomoći dječacima. Dok se prijašnjih dana razmatrala mogućnost spašavanja roneći kroz tunele špilje, bušenjem kroz planinu ili čekanjem da razina vode padne  sada se čini da vremena više nema.U špilji opasno pada razina kisika i liječnici kažu da dječacima prijeti hipoksija, odnosno stanje smanjene količine kisika u stanicama koje za posljedicu ima poremećaje u funkcioniranju cijeloga tijela, kao i omamljenosti, zaboravnost, pospanost, glavobolju i mučninu.


 

Ključne riječi

Komentara 9

DH
dalibor.hren
12:09 07.07.2018.

Što će reći pametni trener koji ih je odveo u 6km dugu špilju, 800m ispod površine zemlje?

M3
Miške 3
16:58 07.07.2018.

Kako je rekao Jaroslaw Hašek "človek misli da je henije, a hovno jest". Čovjek sletio na mjesec a cijeli svijet ne može sada za 2 tjedna učiniti ništa da ovu sirotinju spasi iz špilje.

Avatar white socks
white socks
22:00 07.07.2018.

Djecu izvest, trenera ostavit u spilji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije