Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjesi i izazovi

Zastupnici u EP posjećuju lokalne projekte ulaganja EU-a i raspravljaju o budućnosti kohezije

Foto: Europski parlament
26.10.2023.
u 08:39

Početna misija je prekogranični pothvat koji se odvija u gradovima Zaprešić u Hrvatskoj te Podčetrtek i Lenart u Sloveniji. Domaćini su Sunčana Glavak i Franc Bogovič, također u kontekstu potpore EU-a nedavnom nizu prirodnih katastrofa poput potresa, požara i poplava

Nikad prije nismo vidjeli više priča o uspjehu u kohezijskoj politici i nikada prije nismo vidjeli više lokalnih i globalnih izazova. I uspjesi i izazovi događaju se na lokalnoj razini i naš je posao to prepoznati, dati vidljivost i ponuditi rješenja.

Završavamo desetljeće ulaganja u kohezijsku politiku, a razdoblje 2021. – 2027. je u tijeku, usporeno opasnostima. Niz prošlih i tekućih kriza predugo nas je držao u kriznom stanju. Globalni poremećaji naša su nova stvarnost i moramo osigurati stalan, predvidljiv i sve veći priljev EU investicija. Regije otporne na krizu, gradovi i ruralna područja u razvoju trebali bi biti nova formula kohezijske politike.

Potrebna promjena fokusa

Treba nam promjena fokusa. Tradicionalno, pozornost privlači Bruxelles, najviša razina na kojoj se kreira politika EU-a. Cilj je osvijestiti lokalne zajednice u kojima se odvijaju projekti koliko njihova provedba i financijska potpora koja dolazi s razine EU-a rezultira razvojem sredine u kojoj žive. Zbog toga je EPP-ova Skupina za praćenje kohezije pokrenula kohezijske misije EPP-a. Sada idemo u regije, gradove, ruralna i udaljena područja EU-a kako bismo pokazali što proračun EU-a može učiniti za njih i kako bismo razgovarali o izazovima i budućnosti regionalnih i lokalnih ulaganja.

Od listopada 2023. do travnja 2024. planiramo šest misija u sedam država članica. Posjetit ćemo Hrvatsku, Sloveniju, Rumunjsku, Portugal, Španjolsku, Poljsku i Bugarsku. Sastat ćemo se s političkim čelnicima, ministrima, saborskim zastupnicima te zastupnicima regionalnih i gradskih parlamenata. Misije imaju za cilj dokazati da ulaganja EU-a u prometnu infrastrukturu, energiju, mala i srednja poduzeća, vještine, inovacije, poljoprivredu, reforme i druga područja grade EU u vrijeme mira, obnavljaju EU u vrijeme kriza i osiguravaju otpornost i europsku dodanu vrijednost.

POVEZANI ČLANCI:

Prva misija u Hrvatsku i Sloveniju 26. i 27. listopada

Početna misija je prekogranični pothvat koji se odvija u gradovima Zaprešić u Hrvatskoj te Podčetrtek i Lenart u Sloveniji. Domaćini su Sunčana Glavak i Franc Bogovič, također u kontekstu potpore EU-a nedavnom nizu prirodnih katastrofa poput potresa, požara i poplava.

Program nudi posjete na licu mjesta kohezijskim projektima kao što su potpora poslovanjima, javna infrastruktura (pješačka, biciklistička i rasvjeta), rekonstrukcijski radovi nakon prirodne katastrofe i potpora turizmu. Predviđena su dva brifinga za novinare i inauguracija novoizgrađene infrastrukture. Raspon govornika uključuje gradonačelnike, ministre i članove Europskog parlamenta.

Pomoćna linija za donošenje odluka u Bruxellesu

Takvi terenski posjeti imaju za cilj pokazati kako su i uspješne priče i izazovi doista lokalna stvarnost. Na primjer, izgradnja mosta sufinancirana sredstvima EU-a može doprinijeti prometnoj sigurnosti, boljoj protočnosti prometa i smanjenju emisija stakleničkih plinova što je posebno važno u kontekstu dugoročnog pitanja klimatskih promjena. Većinu vremena gradonačelnici znaju kako upravljati fondovima EU-a, ali im je potrebna pomoć (tehnička pomoć, jačanje kapaciteta i strateško planiranje) u rješavanju dugoročnijih lokalnih problema velikih razmjera. Spremni smo slušati i djelovati nudeći im prečac do odluka donesenih u Bruxellesu. Zbog toga, paralelno s misijama, EPP u Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta piše izvješće o rezultatima i izazovima kohezijskih ulaganja i o budućnosti politike. Po prvi put izvješće Europskog parlamenta o provedbi bavi se lokalnom razinom. Ovo je učinkovit način za ocrtavanje izazova na terenu i za ponudu rješenja čiji su suautori gradonačelnici i drugi lokalni akteri.

VIDEO Prosvjed za Palestinu u Zagrebu

Komentara 1

DU
Deleted user
09:51 26.10.2023.

Jeste li posjetili Tolušićevu vinariju? Da li ste posjetili livade prepune krava od braće Pivac? OLAF vas prati!pusa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije