Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sabor

Zastupnici minutom šutnje odali počast Stjepanu Radiću i drugim žrtvama atentata 1928.

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.06.2015.
u 11:03

Hrvatska od ove godine 20. lipnja obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve

Saborski zastupnici radno su jutro započeli minutom šutnje kako bi odali počast Stjepanu Radiću i drugim žrtvama atentata u Beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928.

Tada je Puniša Račić iz pištolja ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, smrtno ranio Stjepana Radića te ranio i Ivana Pernara i Ivana Granđu, zastupnike Hrvatske seljačke stranke. Njima u spomen, Hrvatska od ove godine 20. lipnja obilježava kao Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

– Stjepan Radić još za života postao jednom od najuglednijih i najpopularnijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske zamisli. Politički progon i zatvaranja nisu ga pokolebale da svojoj ideji političke emancipacije Hrvatske ostane vjeran do kraja života – rekao je predsjednik Sabora Josip Leko.

Stjepan Radić je i nakon atentata tražio raspuštanje Narodne skupštine, nove izbore i reviziju Vidovdanskog ustava.

– Hrvatski narod prošao je trnovit put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi. Ovo je prigoda da sadašnjim i budućim generacijama ukažemo na prijelomne točke u povijesti koje su odredile političku budućnost Hrvatske – dodao je Leko te podsjetio na Radićeve riječi koje su i danas aktualne.

"Vladati znači učiniti da narod nigdje i nikada ne bude gladan, da narod bude zadovoljan. Vladati znači, dakle, u prvom redu čuvati narod od bijede... Svaki naš čovjek treba da znade da nama sloboda ne smije biti samo gospodska parada, nego da nam ona upravo nameće veliku odgovornost i veliku brigu, najprije i najviše za narodnu prehranu. Kad je do sada u tom bilo zlo, rekli smo, 'kriv je Madžar, krive su centrale, kriv je sistem ove Monarhije. Sada ćemo, visoki državni sabore, za svaku oskudicu biti krivi mi sami. Suverenost ne znači samo slobodu nego i ogromnu odgovornost'".

>> Što je Stjepan Radić točno rekao prije 96 godina!

Foto: Alcatel

Komentara 12

NE
neboiznadzagreba
12:11 19.06.2015.

" Suverenost ne znači samo slobodu nego i ogromnu odgovornost . " , reče veliki Stjepan Radić . Ne znam što bi rekao danas , nakon što smo poveći dio suverenosti brzinski prenijeli na druge , popljačkali i poprodavali onoono što je bilo naše , a od odgovornosti onih koji su to činili i čine ,nema ni o .Počivaj u miru , veliki Radiću , da si danas živ , mira ne bi imao .

DU
Deleted user
11:17 19.06.2015.

I kokodakavci nisu napustili Sabornicu???

DE
Decembar
13:37 19.06.2015.

Ako je itko pametan procitao ovaj clanak onda se vidi zasto su Hrvati imali Ustase. Gdje je sada Pupavac i Srpska braca da komentiraju. Da su to kojim slucajem napravili Hrvati oni bi i dan danas trabunjali a vjerojatno dodali jos nekaoliko tisuca potucenih Srba. Hrvatski vodje u ono vrijeme bi se udruzili i sa crnim vragom samo da se otarase srpskog jarma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije