Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misterij

Zašto su Nijemci tako omiljeni?

Brandenburg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
25.12.2014.
u 14:53

Nijemci se rado zgražaju - nad drugima. Prije svega nad SAD-om.

Njemačka je stabilna demokracija. Ali i zemlja koju karaktreriziraju nedosljedni stavovi: Nijemci tako simpatiziraju s Rusima i kritiziraju demokratske zemlje. A ipak su omiljeni u svijetu, što čudi komentatora DW-a.

Nijemci su nakon mnogih povijesnih stranputica konačno našli svoje mjesto na Zapadu, konstatirao je jedan poznati povjesničar. I ima pravo. Nijemci se osjećaju kao zapadnjaci, neki čak misle - kao južnjaci. U međuvremenu su počeli obožavati toplinu i sunce. Ali kada je politika u pitanju - nisu južnjaci. Nego čas jedno, čas drugo. Nestalni su.

Simpatije za Rusiju

Naravno da Putinovo djelovanje smatraju pogrešnim - ali ne potpuno pogrešnim. Naravno da su protiv aneksije Krima. Ali ne samo protiv. Naravno da sudjeluju u sankcijama protiv Kremlja, ali s rezervom i zabrinutošću. Smatra se da Rusija ne smije kolabirati i tim stavom se u pitanje dovode vlastite sankcije. Ali prije svega Nijemci imaju razumijevanja za Putinove neoimperijalističke interese u Ukrajini. To proizlazi iz razumljivog osjećaja obveze prema ruskoj povijesti i kulturi. Većina Nijemaca su - naravno ne svi - simpatizeri Rusije.

Nijemci imaju poseban odnos prema Izraelu. I to svi razumiju. Jer se misli kako šest milijuna ubijenih europskih židova bezuvjetno obvezuje. Ali ako se promotre komentari "normalnih" Nijemaca o ratu u Pojasu Gaze, postaje jasno da Nijemci to baš tako ne vide. "Normalnost" i "normaliziranje" pritom nisu ključni pojmovi, kako bi se moglo vjerovati. Ne, Nijemci imaju poseban odnos prema Palestincima, čak i prema Hamasu, koji otvoreno poziva na uništenje cionističke tvorevine, skraćeno Izraela, i prema tom Izraelu ima vrlo kritičan odnos. I imaju naziv za to: kritika Izraela koja mora biti dozvoljena. Vlada (i veliki dio oporbe), međutim, ipak se drže ispravnog kursa. Oni znaju kako se Njemačka mora postaviti.

Kritike na račun Amerike

Nijemci se rado zgražaju - nad drugima. Prije svega nad SAD-om. U Sjedinjenim Državama najčešće vide krivca - ili zato što agira ili zato što ne agira. I misle kako tu ne mogu biti u krivu. To je mainstream - s time se slažu svi - od desnica do ljevice. Naravno da Nijemci nisu antiamerički raspoloženi. Oni su našli svoje mjesto na Zapadu. Ali uzdignuti kažiprst kao moralna opomena "Uncle Samu" ostaje stalno u zraku. Društvo, politika, gospodarstvo - ovaj "American Way of Life" nije baš za "narod pjesnika i mislilaca". Traži li on svoj vlastiti put? Na Zapadu - ili možda kao europsko carstvo između Zapada i Istoka? Ili možda čas jedno, čas drugo?

Njemačka je zemlja izumitelja i inženjera. Nijemci vole konzens. Danas više s lijevom orijentacijom - konzervativni stavovi su trenutno rijetki i nepopularni. Nijemci socijalnu pravdu smatraju važnijom nego slobodu. Oni sanjaju o životu u zelenoj Švicarskoj - dakle, na jednom otoku. Slažu se sa zahtjevima da se Njemačka mora jače angažirati u inozemstvu - dok stvar ne postane ozbiljna. Njima je važnija zaštita prirode i ugroženih životinja, nego zaštita ugroženih ljudi i naroda. I unatoč svemu tome je Njemačka vrlo omiljena zemlja u inozemstvu. Točnije, najomiljenija - tako barem kažu Englezi koji nas prije baš nisu voljeli, a sada nas slave. Da mi je samo znati zašto.

>>Nijemci ne žele grčke gaće

>>U Njemačku otišlo 18.000 hrvatskih radnika

 

Komentara 33

DU
Deleted user
18:51 25.12.2014.

Njemački proizvodi imaju visoku prođu i na Istoku i na Zapadu i "Made in Germany" je desetljećima neki pojam kvalitete i pouzdanosti, od automobila, alata i dr. To pak stvara a priori povjerenje, a da se ne govori o tome da većina tih proizvođača i dalje "stoji" s podrškom kupcima, servisiranjem i ostalim te da trgovci iz Njemačke vrlo brzo i pouzdano šalju robu u sve zakutke svijeta (oni imaju izraz "kulant" za takvu besprijekornu, express uslugu). Ne kažem da recimo američke tvrtke zaostaju u svemu tome, ali jedan od razloga omiljenosti Njemačke je baš u tome što su "Made in Germany" ispolirali do savršenstva.

KO
KonstantinZac
17:33 25.12.2014.

Nijemci su naucili iz svojih gresaka za razliku od balkanskih naroda. Dok balkanci traze uzrok neimastine u nacionalizmu i krivicu svaljuju na druhe, Nijemci su shvatili da samo radom i analizom svojih gresaka kako se nebi ponavljale, mogu napredivati.

DU
Deleted user
18:32 25.12.2014.

„…čas jedno, čas drugo…, smatraju pogrešnim - ali ne potpuno pogrešnim,… protiv aneksije Krima. Ali ne samo protiv…,Većina Nijemaca su - naravno ne svi…,ili zato što agira ili zato što ne agira…, zgražaju - nad drugima. Prije svega nad SAD-om,…nisu antiamerički raspoloženi…,Ili možda čas jedno, čas drugo?..., tako barem kažu Englezi koji NAS prije baš nisu voljeli, a sada NAS slave….“_________________________________________ Koji članak, nabrzinu preuzet i preveden-mamurna glava čini čuda…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije