Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto se veliki boje Živog zida

Uspjeh Živog zida u velikoj je mjeri i posljedica činjenice da uspješno izbjegavaju teme na kojima se “lomi” društvo, a profitiraju veliki ideološki blokovi.
04. svibnja 2018. u 00:00 19 komentara 2951 prikaza

Rast Živog zida već dugo nije zanemariv i nastavi li se trend koji pokazuju istraživanja javnog mišljenja, uspjeh te stranke na idućim parlamentarnim izborima mogao bi natjerati HDZ i SDP da, nakon desetljeća izmjenjivanja na vlasti, uđu u veliku koaliciju. Recept koji Živi zid pritom koristi je jednostavan – dobro su detektirali što muči građane koji se godinama ne uspijevaju izvući iz dugova i nude im otpis dugova, zabranu ovrha, isključivanja struje, vode i plina...

Za svoje stanje takvi birači krive upravo velike stranke, u čemu su vjerojatno dijelom u pravu, i pritom su spremni zanemariti činjenicu da su rješenja koja im nudi Živi zid prilično nerealna. Njima je, čini se, dosta da im se obeća kako će omraženim i “neosjetljivim” političkim elitama doći kraj.

Uspjeh Živog zida u velikoj je mjeri i posljedica činjenice da uspješno izbjegavaju teme na kojima se “lomi” društvo, a profitiraju veliki ideološki blokovi. Usred rasprave o Istanbulskoj konvenciji oni su nastavili “derati” po onečišćenju u Slavonskom Brodu, a samo glasovanje o Konvenciji jednostavno su izbjegli. Na stranu činjenica da bi ozbiljna politička opcija morala imati odgovore i na takva, svjetonazorska pitanja, ova taktika očito itekako pali u dobrom dijelu biračkog tijela.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju!

Od ostalih tema izdvajamo:

>>Rekordan pad nezaposlenosti. Imamo li razloga za optimizam?

>>Martina Dalić: Nagodba će se postići u roku, neće trebati produljiti lex Agrokor

>>Hoće li Janica Kostelić stopirati pretvorbu NK Dinama?

>>Bruxelles smanjio prognozu hrvatskog rasta BDP-a na 2,8 posto

>>Prvo znanstveno istraživanje: U Hrvatskoj živi od 793 do 937 medvjeda

 | Autor :

 

 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Auuu, vidi naslovnicu. Rekordan pad nezaposlenosti u zemlji iz koje se iselilo 180 tisuća radno sposobnih, a zaposlenih nikad nije bilo manje? Ne sjećam se pretjerano jugoslovenske komunističke propagande, ali sam siguran da niti jedan komunistički agitprop ne bi nikad ... prikaži još!d objavio nešto ovako odvratno, pokvareno, podlo i lažno. Siguran sam da na naslovnici državnog tiska u Sj. Koreji nikad ne bi pisalo nešto ovakvo. Za 20 godina će se ova naslovnica izučavati na svim fakultetima.

 • Avatar mofo
  mofo:

  Svaki dan živi zid u novinama... Pa uz takvu medijsku ofenzivu i ja sam bi narastao.. iako o tom potom koliko su ankete pouzdane...

 • Deleted user:

  Sve skupa u hrvatskoj je jedna velika bijeda....politika drustvo pravo pravda skolstvo zdravstvo sabor ..ama bas sve..