Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Kralj

Zašto se ubio bivši šef zatvora u Remetincu?

tomislav kralj
Željko Hladika/PIXSELL
11.01.2013.
u 22:05

Ne zna se razlog samoubojstva. Dan prije govorio je da bi rado “zamrznuo” mirovinu u kojoj je bio samo deset dana i pronašao posao na ugovor o djelu

Beživotno tijelo Tomislava Kralja, dugogodišnjeg šefa zatvora u Remetincu, a posljednjih mjeseci, do umirovljenja 1. siječnja, upravitelja Kaznionice u Turopolju, pronađeno je jučer u njegovoj garaži u zagrebačkom naselju Trokut. Pretpostavlja se da se 49-godišnji Kralj ubio.

Manjak u blagajni

Dvadeset četiri sata ranije nazvao me, kazao da je u mirovini i da mu je žao što je između stegovnog postupka i odlaska odabrao ovo potonje. Znao je da bi, da je ostao, i sam završio na disciplinskom sudu, ponajprije zbog manjka od 102.000 kuna u remetinečkoj blagajni koji je otkriven lanjskog listopada. Naime, nedugo nakon Kraljeva premještaja u Turopolje, koje je bilo 14. kolovoza, novi šef Remetinca Jure Žulj osnovao je povjerenstvo koje je trebalo provjeriti navode iz anonimne predstavke o novčanim malverzacijama u zatvoru. Povjerenstvo je utvrdilo da u zatvorskoj blagajni manjka spomenuti iznos.

Ispostavilo se da je šefica Odjela financija Neda V. posudila novac od blagajnice Mandice B. za uređenje svog stana. Blagajnica je tijekom istrage izjavila da su prije i upravitelj i njegova pomoćnica i tajnica posuđivali novac. Ispalo je da je takva praksa u Remetincu bila uobičajena pa stoga Mandica B. novom upravitelju nije prijavila manjak. Šefica i blagajnica najprije su suspendirane, a zatim su dobile otkaz. Moguće je da će se utvrđivati i njihova kaznena odgovornost, što je bilo izvjesno i za Kralja, ali zbog navodnih drugih nepravilnosti kojima se bavi DORH.

Tijekom istraživanja afere s manjkom u blagajni, za koju je Kralj tvrdio da o njoj nije imao pojma i da nikada nije posuđivao novac od zatvora, otkriveno je i da je Mandica B. krivo obračunavala plaće zaposlenima pa su nekoliko mjeseci dobivali više no što su trebali. U podužem mailu koji mi je poslao lanjskog studenog naveo je da je Središnji ured Nedu V., bez konzultacije s upravom zatvora, poslao na mjesto načelnice Odjela financija u Remetincu, iako se znalo, tvrdio je, da je na svom prijašnjem radnom mjestu – u Odgojnom zavodu u Turopolju – ostavila oko 70 tisuća kuna duga dobavljačima kantine. Tvrdio je da je Neda V. novac iz blagajne posuđivala u potpunoj tajnosti i da ništa nije otkriveno jer je kontrolu blagajne provodila upravo ona.

Tražio posao

Krivi obračun plaća otkrio je novi šef financija. Iako se spominjalo da će višak uplaćenog novca (oko 1500 kuna po osobi) zaposleni morati vrati odjednom, i to na plaći koju su primili u prosincu, s Ministarstvom pravosuđa je dogovoreno da im se dopusti otplata u četiri jednaka obroka. Kako blagajnica obračunava plaću, Kralj je kazao da nije niti mogao niti morao znati.

Što je bio “okidač” za samoubojstvo Tomislava Kralja, i dalje se ne zna. U četvrtak popodne kazao mi je da bi rado “zamrzao” mirovinu i našao nekakav posao na ugovor o djelu.

Komentara 8

BA
bandido
22:35 11.01.2013.

Necista savjest proganja domoljubne kadrove...

TO
Toni50
22:19 11.01.2013.

Čudno jako čudno-nevjerovatno ovakav čovjek iz policije odabire štrik to je neshvatljivo ne normalno ! Ovakav čovjek puca to bi morali svi zaključiti ! Zato "samoubojstvo" nemogun da vjerujem nikako dok se sam ne uvjerim !!!!

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:53 12.01.2013.

Sanaderu To nikada ne bi palo na Pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije