Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE U NJEMAČKOJ

Zašto se Prates nije pojavio na ručku na dan ubojstva?

Josip Perković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
12.11.2014.
u 19:49

Na suđenju Perkoviću i Mustaču detaljno o danu ubojstva Stjepana Đurekovića

Odvjetnik Andres ili Hrvoje Jelić, nećak emigranta  dr. Branka Jelića, danas je na minhenskom procesu Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču detaljno govorio o svom stricu i o danu kad je ubijen Stjepan Đureković. Objasnio je kako njegov stric nije bio politički istomišljenik s Antom Pavelićem.

Branko Jelić u svom je selu Dolac Donji pokraj Omiša 1925. godine digao spomenik kralju Tomislavu i zbog toga je s cijelom obitelji došao na udar vlasti bivše Jugoslavije, pa bježi u Mađarsku, zatim u Graz, a nakon toga u Italiju gdje surađuje s Pavelićem i grupom pravaša koji će postati ustaše. Međutim, kad je Pavelić obećao dati Mussoliniju Dalmaciju, Jelić se s tim nije složio i otišao je u Englesku, pa u Argentinu. Za njim je nakon Drugog svjetskog rata došla cijela obitelj. Prije toga, 1939. Jelić se vratio u Europu, ali su ga Englezi zarobili i cijelo je vrijeme rata proveo zatočen na otoku Man. Nakon toga obitelj se preselila u Njemačku. Tamo se pojavio Vinko Sindičić kojeg Jelić uzima za tajnika, a nakon njega tajnik je postao Krunoslav Prates. Jelić je preživio nekoliko atentata, dvaput su mu podmetali bombu, a nije sigurno ni je li 1972. otrovan ili je umro od srčanog udara.

Drugi dio iskaza Jelićeva nećaka odnosio se na dan ubojstva Đurekovića 28. srpnja 1983. Oko pet tjedana prije za taj dan ugovoreno je ročište na kojem je njemački sud u Zirndorfu pokraj Nürnberga trebao odlučiti o azilu za dvojicu emigranata. Na sudu ih je zastupao Hrvoje Jelić, a dogovoreno je da Prates na sudu bude prevoditelj. Tako se pet tjedana prije ubojstva znalo gdje će taj dan provesti Prates. Ročište je završilo oko 13 sati, svi su trebali proslaviti to što su emigranti dobili azil na ručku, ali Prates se s bratom nije pojavio. Poslije je objašnjavao da su išli na autootpad.

Komentara 26

GO
google385
20:47 12.11.2014.

nije se pojavio da nebude sumnjiv trebaju otkriti sve ostala udbine ljudi placene ubice i logisticare I dousnike

GO
google385
21:08 12.11.2014.

perkovicev sef ivan lasic zvani gorankic koji je u bih svoju slobodu je kupio odavanjem svih tajni ali iagenata I dousnika i logisticara jednoj tajnoj stranoj sluzbi koja ima velik utjecaj u bih ali za sad suti a vjerovatno sve puste u medije jednog dana

ZG
zorbas.grk
21:18 12.11.2014.

E sto ce ovom prisjsti smjeh !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije