Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hirošima i Nagasaki

Zašto se pilot zrakoplova koji je bacio atomsku bombu na Japan nije kajao

Paul W. Tibbets Jr. (sredina) sa svojim timom
Foto: Wikimedia Commons
1/3
07.08.2019.
u 11:46

– Znao sam da smo učinili ispravnu stvar – rekao je Tibbets u intervjuu 2002. godine. Za razliku od njega, neki sudionici operacije izrazili su žaljenje i rekli da ih proganja razaranje koje su izazvali.

Kraj Drugog svjetskog rata bio je obilježen razornim atomskim udarima SAD-a na Japan koji su šokirali svijet i priveli rat kraju. U prvom napadu na Hirošimu 6. kolovoza 1945. godine poginulo je, procjenjuje se, oko 80.000 ljudi, a još deseci tisuća preminuli su poslije od radijacije i ostalih ozljeda. Tri dana poslije izvršen je drugi napad kad je snažnija bomba bačena na Nagasaki. Japan se predao i Drugi svjetski rat je završio.

Zrakoplovom B-29 Superfortress 6. je kolovoza pilotirao Paul W. Tibbets Jr., koji je vodio tim od 12 ljudi. Upravo po njegovoj majci zrakoplov je nazvan Enola Gay.

Oko ovih atomskih napada i dalje se vode debate o tome jesu li bili ispravni ili ne. Američka vojska tada je izračunala da bi invazija na Japan prouzročila milijune žrtava na američkoj i japanskoj strani. Tibbets i neki drugi članovi njegove ekipe smatraju da je bombardiranje bilo nužno jer je u konačnici spasilo živote, prenosi Business Insider.

– Znao sam da smo učinili ispravnu stvar – rekao je Tibbets u intervjuu 2002. godine.

– Pomislio sam, da, ubit ćemo puno ljudi, ali bogami ćemo i spasiti puno života. Nećemo morati izvršiti invaziju na Japan – dodao je Tibbets, koji je preminuo 2007. godine.

Tibbets je priznao nevine ljudske žrtve, ali i dodao: –  Nikad nismo vodili rat a da nisu ubijeni nevini ljudi.

– Kad bi novine samo prestale sr...: ''Ubili ste toliko civila.'' Njihova je loša sreća što su bili tamo – rekao je Tibbets.

Za razliku od njega, neki sudionici operacije izrazili su žaljenje i rekli da ih proganja razaranje koje su izazvali.

– To je tako grozna šteta, takav gubitak života – rekao je kapetan Theodore van Kirk koji je bio navigator zrakoplova.

– Nadam se da smo naučili lekciju za sva vremena. Ali nisam siguran da jesmo – dodao je.

Komentara 47

MA
maltez
12:24 07.08.2019.

Što su Japanci radili po cijeloj Aziji? Stravične zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, kršeći sve konvencije i međunarodno pravo. Japanski premijer se nedavno odbio ispričati za te zločine. Odbijali su potpisati predaju, iako je ishod rata bio više nego izgledan. Daljnji rat iziskivao je nove žrtve na strani saveznika (japanci su sami izabrali). Jedini način da Japan potpiše predaju i završetak rata je bio da ih se dobro bubne. Tek poslije Nagasakija su potpisali prekid rata. Odobravam. Cijela histerija je zbog toga jer se radi o jednoj atomskoj bombi.

Avatar munšajn
munšajn
12:06 07.08.2019.

Nikad ništa dobro od tog Gay

DU
Deleted user
12:29 07.08.2019.

Japanci su ubili milijune u Aziji od 40/45 a tek koliko američkih,britanskih i australskih vojnika a zarobljeni su brutalno mučeni prije nego su smaknuti.Tako da mjesta za bilo kakvo kajanje nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije