Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.06.2023. u 10:05

Škole s kuhinjom u Dalmaciji se broje na prste, ali malo koje mjesto nema hotel, a od rujna do lipnja nije im gužva

Do kraja ovog mjeseca traje Valamarov natječaj za škole s područja Istre, Rijeke i okolice te Krka pod nazivom "Valamar brine za marende fine". Škola čiji đaci naprave najbolji video na temu zdrave hrane cijelu će školsku godinu 2023./2024. dobivati besplatne obroke. Učenicima će svakodnevno biti osiguran izbor nekoliko toplih jela uz priloge poput salata i voća te razne suhe marende.

Ova vrijedna nagrada spada u Valamarove aktivnosti s područja društveno odgovornog ponašanja. U toj su kompaniji svjesni da mnogim školama predstavlja veliki izazov osigurati kvalitetne dnevne obroke za svoje đake, a, zahvaljujući online trgovini s dostavom Valfresco Direkt i centralnoj kuhinji kapaciteta 25.000 obroka dnevno, svakako imaju kapacitete koji mogu služiti i za prehranu školske djece. Je li projekt "Valamar brine za marende fine" ujedno demonstracija potencijala i svojevrsni test eventualne buduće suradnje sa školama, iz Valamara ne objašnjavaju.

Ali, zna se da se brojne škole već sada oslanjaju na dostavu. Država od drugog polugodišta ove školske godine osigurava besplatnu hranu za osnovnoškolce, a kako mnoge škole nemaju svoju kuhinju, snalaze se s dostavama iz drugih škola, nedalekih domova umirovljenika i sl. Radi se o milijunima obroka, a školarcima je zahvaljujući intervenciji države posluženo puno kvalitetnih kuhanih jela sa salatama i voćem, ali i običnih pekarskih proizvoda "začinjenih" jogurtom. Kuhinja i prikladnih blagovaonica naročito manjka u Dalmaciji, gdje se škole s kuhinjom broje na prste.

VEZANI ČLANCI:

Istovremeno, malo koje mjesto na obali nema hotel. I to hotel koji je od rujna do lipnja, upravo u vrijeme dok traje školska godina, pod manjim pritiskom gostiju, s potencijalno slobodnim kapacitetima da njegovi kuhari nahrane i školsku djecu iz susjedstva. Dakako, svako mjesto i svaki hotel specifičan su slučaj. Neki se hoteli tijekom zime i zatvaraju, ali Valamarov projekt svakako potiče na razmišljanje. Neki od hotela koji ostaju otvoreni svih 365 dana zasigurno imaju mogućnost izvan sezone svakodnevno pripremati i dodatne obroke.

Bi li to za neke hotelske objekte bilo praktično rješenje kako uposliti kapacitete kad je gostiju manje i tako, uostalom, zadržati kuhinjsko osoblje? Hotelska hrana u pravilu spada u kvalitetniju, djeci bi se to moglo svidjeti i nema razloga da direktori škola i hotela ne otvore tu temu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije