Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2016. u 09:47

Srpski krivotvoritelji povijesti opet izvrću teze. Rat u Vukovaru, kažu, nisu počeli Srbi

Cijela Hrvatska okupila se u Vukovaru da bi odala počast gradu koji je 1991., svojim herojskim otporom višestruko nadmoćnijem neprijatelju, omogućio tada mladoj državi da se vojno organizira, naoruža i obrani svoju tek proglašenu samostalnost. Tko zna kako bi nam država danas teritorijalno izgledala da nije bilo vukovarske žrtve. U ovogodišnjoj koloni sjećanja sudjelovao je rekordan broj ljudi, ali je upadljivo da u njoj opet nije bilo vukovarskih Srba niti njihovih predstavnika. Nije bilo ni Milorada Pupovca, čiji SDSS inače podržava Vladu premijera Andreja Plenkovića i koji je u Vukovaru za Dan sjećanja već bio.

“Kad obilježavamo stradanje, ne dijelimo žrtve”, objasnio je Pupovac poručujući time da je Vukovar mjesto stradanja i srpskoga naroda, a ne samo hrvatskoga. Sličnu poruku u svom je priopćenju poslao i beogradski Savez Srba iz regiona. No predsjednik te udruge Miodrag Linta, rođeni Karlovčanin koji je povijest studirao i na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (diplomirao u Beogradu), otišao je i korak dalje. “Hrvatske žrtve su priznate, imaju penzije i medijsku pažnju, dok se srpske žrtve negiraju i prešućuju da se ne bi dovela u pitanje lažna teza da su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA”, piše Linta i dodaje “da glavnu odgovornost za početak rata u Vukovaru snosi zločinački režim Franje Tuđmana čiji je strateški cilj bio stvaranje etnički čiste hrvatske države bez ili sa što manje Srba”.

Tu skandaloznu tezu – koja je gledajući ljudski strašna, a s aspekta povijesti čista krivotvorina – zasigurno nije smislio Linta, nego gremij stratega u Beogradu zaduženih za prikrivanje zločinačke naravi srpske politike 1990-ih. Politike koja je vojnom agresijom, etničkim čišćenjem pa i genocidom kanila stvoriti veliku Srbiju na području Republike Hrvatske i BiH. Stoga nas izjave poput Lintinih ne trebaju iznenađivati, ali nas moraju opominjati da se za istinu i danas trebamo boriti. Kad čujete takve riječi, jasno vam je zašto još nije vrijeme za zajedničku kolonu sjećanja u Vukovaru.

>> Čuo sam Ovčaru: Mrtvih više nema. Pamtite ih, a živima pomozite da žive

Komentara 10

NE
Neonacionalist
10:30 19.11.2016.

Srbi će uvijek imati svoje viđenje rata koje je dijamentralno suprotno od našega i stvarno je postalo naporno a uz to i posve iluzorno očekivat da oni priznaju krivicu i pokaju se , to se nikad neće desiti niti jee moguće bilo kakvo usaglašavanje povjesti ili pomirba , oni bi i sutra ponovno krenuli u agresiju na Hrvatsku samo da to mogu i nisu doživjeli nikakvu katarzu tako da su neki dobri odnosi s njima neostvarivi , ali eto susjedi smo i moramo se trpiti i tolerirati .

Avatar duka4
duka4
10:26 19.11.2016.

za to su krivi naši političari a ne srbi. daj više budite pravi državnici. i recite im u facu šta ih ide.

DU
Deleted user
10:14 19.11.2016.

Vrijeme je za lustraciju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije