Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Zašto je nakon eksplozija poljski europarlamentarac Sikorski zahvalan Americi

Koji god bio motiv onoga tko je raznio plinovod Sjeverni tok, svakako nije jasno kako će uništavanje europske infrastrukture pridonijeti entuzijazmu Europljana rat u Ukrajini?

Komentari 15

MI
miroslav50
10:47 30.09.2022.

Već sama činjenica da se već počelo sa zataškavanjem detalja i šutnjom - možemo pretpostaviti da se radi o nekom od "naših saveznika". Tako je bilo i s onim dronom. Prvo je bilo "Rusi, Rusi" - onda se ušutilo jerr se ispostavilo da je bio ukrajinski. Samo što je ovo otvorena sabotaža, teroristički čin koji za cilj ima daljnju monopolizaciju energetskog tržišta nad Europom. Od strane naših 'partnera' preko bare.

VL
Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
17:24 30.09.2022.

Plinovod i plin je bio poluga za buduce pregovore Rusije sa EU. Sad je manje brige da ce do doci do pregovora, cak ako i dodje do promjene ekipe u Njemackoj. Priblizavanje Rusije i Njemacke je veliko NE u anglo gepolitici (SAD/UK) , Njemacka industrija i ruske sirovine su ubojita kombinacija i zbog toga su Poljaci kljucni saveznik jer ne vole niti jedne niti druge). Nesto tako je navjestio i Trump u UN govoru a neki dan je to konkretizirano.

VL
Avatar Cohen
Cohen
10:59 30.09.2022.

Poentirani pravi detalji. Za ovako nešto se mora bit lud ili jako velika štetočina.

VL
DU
Deleted user
09:19 30.09.2022.

Ne bih se čudio da se sada isto dogodi i norveškom plinovodu. Tko bi ono od toga imao najviše koristi?

VL
ST
sttipe
11:54 30.09.2022.

Savezničko bombardiranje?? Postoji 10%šanse da su to učinili englezi, a ne ameri. I 1%, da su ukrainci . Europa triba socijalizam i plansku privredu, nakon nacionalizacija. Inače neće preživit većina europljana.

VL
DU
Deleted user
12:57 30.09.2022.

LNG nije "prava" zamjena za plin koji pristiže cjevovodima jer LNG, da bi ga uopće moglo ga se transportirati, traži 2x promjenu u agregatnom stanju, prvo da se pretvori u tekući oblik u zemlji izvoznici i zatim da ga se opet "vrati" u plin u zemlji primateljici, a dodatni su troškovi posebnih brodova i morskog transporta. Tako da već slijedom toga je skuplji! Ukratko, jest ispalo zgodno da sad imamo Krk kao plinski "hub", ali skupoća plina je glavni problem - i u godinama koje slijede. To ga čini slabo privlačnim - prisjetimo se i prije ove krize s ukr. - ruskim konfliktom je plin već bio preskup, propao de facto projekt plinofikacije Dalmacije jer je probijen plinovod iz smjera sjever kontinenta, ali nema interesa za ulične mikromreže po gradovima jer je cijena m3 zemnog plina previsoka za kućevlasnike, a nepredvidiva za pravne osobe / institucije. Pa je to bio projekt "uzalud im trud, svirači".

VL
TA
tabula
11:03 30.09.2022.

I sad će razni "poznati" analitičari i mainstream mediji ubkeđivati široke narodne mase da je to djelo (nedjelo) mrskih i krvoločnih Ruda. Ja se samo pitam hoće li toliko željeni plin slobode preplaviti EU? I drugo još važnije pitanje, zar bi Rusi dižuć svoj plinovod u zrak, htjeli učiniti uslugu Amerima da opskrbljuju EU svojim plinom?

VL
ST
sttipe
14:55 30.09.2022.

Ko bi triba uskoro ovršit europljanima kuće, i imanja? Putin??

VL
DU
Deleted user
12:11 30.09.2022.

Neke države imaju korist jer će moći zarađivati na plinu putem cjevovoda koji prolazi njihovim teritorijem, a mogu opskrbljivato one države koji su gladne plina.

VL
HI
HiroGlifi
12:21 01.10.2022.

Desničari su godinama pumpali rusku vojsku kao neprikosnovenu antiwoke silu. U praksi su pokazali nevjerojatnu razinu truleža i nesposobnosti. Pravo ogledalo njihovog nakaradnog desničarskog društva. Preostqje im jedino eskalacija, psihološki pritisak i propaganda jer na terenu snažno napreduju u suprotnom smjeru.

VL
Avatar MarkoHR
MarkoHR
11:06 30.09.2022.

Namjerna sabotaža plinovoda Sjeverni tok 2 je čin izravno iz Putinovog udžbenika za eskalaciju, paniku i obmanu. On računa na to da će visoke cijene plina i kriza životnih troškova na kontinentu potpuno ovisnom o ruskoj energiji naposljetku okrenuti situaciju u njegovu korist. Putin je već ranije pokazao da je spreman žrtvovati plin i koristiti ga kao oružje. Rusija je tijekom kolovoza u tvornici blizu granice s Finskom na dnevnoj bazi spaljivala količine plina vrijedne 8.4 milijuna funti, umjesto da ga izvozi u Europu. Plinovod Sjeverni tok 2 nikada nije stavljen u funkciju, a šanse da će se to uskoro dogoditi iznimno su male. Njemačka je odlučila da neće odobriti taj ogromni projekt netom prije nego je Putin pokrenuo invaziju na Ukrajinu. Putinu odgovara narušavanje motivacije i stvaranje pritiska na europske vlade čiji bi glasači mogli postati bijesni i prestrašeni kako temperature budu padale dolaskom zime. Tajming mu je bio savršen. Novi plinovod između Norveške i Poljske, otvoren u utorak dok su pristizale glasine o sabotaži, nalazi se vrlo blizu Sjevernog toka 2. Varšava se polako približava cilju potpunog prekida korištenja ruskog plina do kraja ove godine. Novi baltički plinovod dio je širih poteza unutar Europe da se pronađu alternativni opskrbljivači i napune rezerve plina prije početka zime. Curenje plina iz Sjevernog toka 2 dogodilo se vrlo blizu baltičkog plinovoda.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.