Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.07.2016. u 13:20

Bude li ključ za formiranje Vlade opet u rukama Mosta, jasno je da će tražiti da premijer bude Orešković, a ne Plenković

Kada je prije nekoliko dana u Splitu predsjednik kluba zastupnika Europučana (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber “oteo” posebnog gosta, tehničkog premijera Tihomira Oreškovića i nasamo se s njim zatvorio na polusatni razgovor, u HDZ-u je to izazvalo veliku nervozu.

EPP je odabrao Split kao mjesto za svoj tradicionalni think-thank skup, a HDZ je kao član EPP-a bio domaćin. Nervoza je izbila zato što je prva zvijezda skupa bio Andrej Plenković, vrlo izgledni predsjednik stranke, pa su se svi zapitali zašto čovjek iz vrha EPP-a razgovara s Oreškovićem. Webera je zanimalo Oreškovićevo viđenje skandaloznog rušenja Vlade te analiza razloga zašto se HDZ bio odlučio na samoubilački čin. To što je Weber javno pokazao poštovanje prema Oreškoviću, znači da ga smatraju političkim čimbenikom i imaju informaciju da će on gotovo sigurno ući u izbornu kampanju. I doista, Orešković je vrlo blizu te odluke, nakon dugih razgovora s vodstvom Mosta proteklog tjedna u Sinju.

O svojoj poziciji razgovarat će idućeg tjedna u Zagrebu s još nekoliko uglednih osoba i onda će očito prihvatiti ponudu Mosta i s njima krenuti u kampanju. Orešković će tako postati kandidat za budućeg premijera RH. U utrci za premijersko mjesto naći će se tri najjača igrača, Zoran Milanović, Plenković i Orešković. Šanse Milanovića da postane novi premijer u ovom trenutku veće su nego u studenome 2015. i svi se slažu da mu je najpametnije smireno čekati rujan. Pred Plenkovićem je najteži zadatak. Prema trenutačnom raspoloženju birača i rejtingu HDZ-a, velika će stvar biti uspije li zaustaviti slobodni pad kojemu je HDZ izložen.

Vjerojatno će uspjeti, no veliko je pitanje hoće li u dva mjeseca uspjeti nadoknaditi gubitke do kojih su dovele greške Tomislava Karamarka. Plenkovićeva predizborna kampanja trebala bi biti fantastična da bi uspio HDZ vratiti približno rejtingu koji je imao lani u studenome. A pokazalo se da je tih 59 zastupničkih mjesta koje je s dijasporom HDZ osvojio bilo nedovoljno. Kako birači neće tako brzo zaboraviti da je HDZ kriv za prijevremene izbore, prema teorijama, realno je očekivati da će HDZ, makar i s Plenkovićem, osvojiti nešto manje mandata nego u studenom. Pa će biti još dalje od formiranja većine nego što je to bio na prošlim izborima. Računamo li da će vjerojatno šira SDP-ova koalicija osvojiti isti ili realno nešto bolji rezultat, to HDZ još više udaljuje od željenog uspjeha. Jedini koji može promijeniti neizbježno – a to je da SDP formira vlast nakon izbora u rujnu – opet je Most.

Koji će u kampanju krenuti vrlo ambiciozno, olakšan odlaskom raznih političkih kalkulanata, a politički ojačan pristupanjem Oreškovića. A on je, izgleda, odlučio da se neće odreći svog političkog kapitala. Procjenjuje se da je dovoljnom dijelu javnosti imponirala njegova nezavisnost i protivljenje sumnjivim i latentno koruptivnim pritiscima. To da ti je interes javnosti bliži od interesa političkih i drugih skupina u Hrvatskoj jest novina. Na tom političkom kapitalu Most i gradi svoju ambiciju i želju da osvoji i više mandata od onih 12, s koliko je na koncu sudjelovao u Vladi. Optimistični su i očekuju čak 20-ak mandata. Potvrde li se sve ove kalkulacije, ključ za formiranje Vlade bit će opet u rukama Mosta i jasno je da će tvrdoglavo, a po njima, i opravdano tražiti da premijer bude Orešković, a ne Plenković. Pravedno ili ne, u takvoj situaciji HDZ neće imati izbora, osim da ode u oporbu. U utrci za premijersku funkciju između Milanovića, Plenkovića i Oreškovića, najmanje šanse, ne bude li spektakularan, trenutačno ima Plenković.

>>Hoće li HDZ u startu oštetiti Plenkovića kao i Karamarka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije