Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.02.2017. u 18:06

Kakav vanjski dojam na kredibilitet ostavlja guverner ako dopusti da mu banka plaća put

Neovisnost guvernera i Hrvatske narodne banke od najvećeg je značaja pa mu to donosi prava, ali i obveze. Važan dio njegove neovisne pozicije je i pravovremeno rješavanje sukoba interesa pa i utvrđeni propusti mogu imati puno teže posljedice nego kod drugih dužnosnika. Odluka Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koju prenosi i Reuters, mogla bi zaljuljati fotelju Borisa Vujčića, pa i natjerati ga na ostavku.

Pokrenuvši postupak godinu dana nakon prijave udruge Franak, Povjerenstvo će ispitati je li Vujčić primio nedozvoljeni dar od njemačke Unicredit banke kao organizatora bankarskog okupljanja u Kitzbühelu te je li povrijedio načela djelovanja dužnosnika. Novinari su lani u siječnju propitivali tko je mandataru Tihomiru Oreškoviću platio put i smještaj na tom skupu, pa su posumnjali da je to učinio HNB, ali ispostavilo se da nije, već HDZ. Obrazlažući odluku za Vujčića, Povjerenstvo navodi da je 2013. i 2014. sav trošak snosio organizator, 2015. HNB je platio samo smještaj, a tek je lani prvi put HNB sve platio. I to naknadno!

Zašto, ako nije sporno da dio ili sav trošak plaća organizator, kako se pravda HNB!? I kada “naknadno”, odmah po povratku ili nakon što su mediji pitali tko je platio put Oreškoviću. U slučaju bivšeg ministra Vedrana Mornara to je bilo važno vezano za njegov put u Koreju i Samsungovo plaćanje hotelskog smještaja. Mornar je tek na odlasku iz hotela doznao da je račun podmiren pa je odmah po povratku, prije nego što su javno postavljena pitanja, tražio da Ministarstvo podmiri trošak. Stoga Mornarov slučaj nije predstavljao primitak nedopuštena dara, ali Povjerenstvo mu je ipak našlo propust što prije službenog putovanja nije riješio pitanje podmirenja svih troškova.

Kod Vujčića je važno i kakav vanjski dojam na kredibilitet dužnosti guvernera ostavlja pristankom da mu strana banka (čak i ako nema veze sa Zabom koju HNB nadzire) plaća takav put i kad je to nedvojbeno u interesu RH. I on je mogao to sam davno pitati Povjerenstvo pa se sad ne bi “pržio na vatrici”. 

>>Postupak protiv Vujčića jer su mu odlazak na skup u Kitzbühel platili bankari, a ne HNB

Komentara 4

NE
Neo001
20:32 05.02.2017.

hoće li se konačno početi odmotavati klupko korupcije i mita oko vujčića i instruktora rohatinskog koji su nam uništili izvoznu privredu ?

Avatar mery11
mery11
21:01 05.02.2017.

šmrkavac ...pošto linija?

BA
ban1903
00:19 06.02.2017.

Državna revizija bi imala pune ruke posla u HNB-u... Trebalo bi obaviti reviziju od 2005. na ovamo... Nalaz bi bio jako zanimljiv i iznenađujući.... Šteta bi se vjerojatno mjerila milijardama kuna... Ali da li će samodovoljna HNB i politika to dopustiti... Možda jednog lijepog dana...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije