Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na današnji dan prije 175 godina

Zašto je bana Jelačića ustoličio srpski patrijarh i pod kakvom hrvatskom trobojnicom?

05.06.2023.
u 08:49

Poziv srpskom mitropolitu, osim što je bio uvredljiv za biskupa Haulika i katoličko svećenstvo, imao je i političku pozadinu, jer Jelačić je tim činom htio za hrvatsku stvar pridobiti i Srbe. Stoga je obavijest o svome ustoličenju tiskao ne samo na latinici nego i na ćirilici i to starocrkvenim jezikom

Komentara 52

SI
sigmundfreud
11:36 05.06.2023.

Habsburšku vojsku pod zapovjedništvom generala i bana Jelačića činili su značajnim dijelom pravoslavni krajišnici. Zato mu je trebala podrška Pravoslavne crkve. U to vrijeme tek se formirao nacionalni osjećaj Hrvata i Srba, važnija je bila vjerska pripadnost. Dakle, Jelačiću je bila važna jedinstvena vojska i jedinstvena podrška naroda. Zato je bio u vojnom pogledu relativno uspješan.

DU
Deleted user
09:40 05.06.2023.

Bilo kuda Srbi svuda🤣

Avatar Korto Malteze
Korto Malteze
11:34 05.06.2023.

Nije "srpski patrijarh" nego karlovački mitropolit Grkoistočne neujedinjene crkve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije