Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Medikol

Zašto bolnice nisu smjele sebi naručiti PET/CT skener

medikol
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
Autori: Sonja Hoffman, Marko Špoljar
29.03.2011.
u 20:00

Od 2007. do danas Medikol je obavio 17.000 snimanja PET/CT-om. Lani je bilo 6000 pretraga, od čega je 90% išlo na račun HZZO-a, tvrdi glavni izvršni direktor Medikola B. Sruk.

Nakon što su hrvatski radiolozi upozorili javnost da je zbog nepostojanja smjernica i nemogućnosti kontrole uporabe uređaja PET/CT, koji su u privatnom vlasništvu poliklinike Medikol, u protekle četiri godine nepotrebno visokim dozama ozračeno 8500 ljudi, njihovim upozorenjima o štetnosti pridružili su se i stručnjaci sa Zavoda za nuklearnu medicinu i radijacijske ozljede KBC–a Zagreb.

– Snimanja na PET/CT-u rade isključivo stručnjaci nuklearne medicine jer za vrijeme postupka postoji opasnost prelaska zračenja s pacijenta na okolinu, ali i ozračivanja zbog rukovanja 18-fluordeoksiglukozom koja se ubrizgava u pacijenta – objasnio je pročelnik Zavoda prof. Damir Dodig.

Uzaludno traženje

Ipak, zato što se uređaji PET/CT nalaze isključivo u privatnim rukama ne zna je li i u kojoj je ovaj dijagnostički postupak pretjerano upotrebljavan, a upozorava da se jednim snimanjem pacijenta ozrači s najmanje četvrtinom ukupne doze zračenja koju profesionalac smije primiti u pet godina.

– Na Zavodu djelatnik u pet godina smije primiti dozu od 100 mSv, a PET/CT po snimanju ozrači sa 25 do 30 mSv – naglasio je prof. Dodig i dodao da je nepotrebno prepisivanje pretrage, ako ga je bilo, vrlo neetično jer u pacijenata nakon nekoliko godina može potaknuti razvoj malignih i kroničnih bolesti.

Upozorio je i da Zavod svaki put kada se obnavlja oprema na popisu koji šalje u ravnateljstvo KBC-a ima i PET/CT, no pozitivna odgovora nema.

A osim KBC-a Zagreb, koji uzaludno pokušava dobiti uređaj, za njega se prethodnih nekoliko godina borio i KBC Rijeka. Iako je ministar Milinović jučer rekao da kada se prije godinu i pol nabavljala oprema, na popisu ni jedne bolnice nije bio PET/CT-a, ravnatelj KBC-a Rijeka prof. Herman Haller objašnjava i zašto.

– Nismo ga naručili jer nekako u to vrijeme u bolnicu je stigao naputak o izdavanju prostora predviđenog za PET/CT Medikolu – istaknuo je prof. Haller.

Osim ozračivanja ljudi, upozorava dr. Andrija Hebrang, privatizacija takve profitabilne dijagnostike i njeno izdvajanje iz bolnica dovodi u opasnost cjelokupan sustav javnog zdravstva.

Plaćanje odštete


– Prva takva privatizacija dogodila se s dijalizom na Svetom Duhu – upozorio je.

Za njegova ministarskog mandata, nastavio je, ni jedan privatnik nije dobio nikakav ugovor, a kada je da je PET/CT prepušten privatniku, nije se dalo ništa učiniti jer su ga pravnici izvijestili da je raskidanje ugovora nemoguće.

– Rekli su da bi država nakon raskida ugovora morala Medikolu platiti veliku odštetu – prisjetio se prof. Hebrang.

Ta tvrdnja, kažu iz HZZO-a, nije točna jer kako bi onda ministar Milinović odbio otvaranje PET/CT-a u Osijeku!

Iz MZSS-a poručuju da ne vjeruju da su ljudi zračeni nepotrebno jer bi to bilo neetično, a da je Medikol za HZZO u protekle četiri godine napravio 16.121 snimanje.

– Možda su ukupno napravili više, no oni imaju pravo tu pretragu raditi i privatno, a ne samo na uputnicu – naglasio je ministar Darko Milinović. Osim toga, dodaje, Hrvatska po broju obavljenih snimanja, a to je prosječno 4500 godišnje, ne izlazi iz okvira koje za snimanje ovim uređajem ima Engleska, a to je 1000 snimanja na milijun stanovnika.

– Medikol nije dobio ugovor na “lijepe oči” nego na javnom natječaju. Ovi medijski napisi ugrožavaju našu investiciju (klinika u izgradnji, nap. a.), a medijski linč ugrožava i egzistenciju 300 radnika na našem gradilištu, 270 djelatnika Medikola, ali i pružanje kvalitetne medicinske usluge u Hrvatskoj – rekao je u utorak na izvanrednoj konferenciji za novinare Boris Sruk, glavni izvršni direktor Medikol grupe.

Tvrdi da je od 2007. do danas Medikol obavio 17.000 snimanja PET/CT-om, a na odgovarajući pitanje koliko je od ukupnog broja napravljeno za HZZO Sruk je počeo okolišati. Na kraju je rekao da je u 2010. godini “napravljeno 6000 pretraga, a da je više od 90 posto išlo na račun HZZO-a”. To znači da je HZZO Medikolu samo lani isplatio oko 54 milijuna kuna za pretrage PET/CT-om.

Sruk tvrdi da Medikolovi liječnici nikad nisu pacijente “obradili” bez detaljne provjere.

– To što se piše, da smo pacijente nepotrebno zračili, nije točno. Primjerice, lani smo odbili 150 pacijenata – kaže Sruk. U Medikolu tvrde da rade prema protokolu i smjernicama koje je odobrilo Ministarstvo zdravstva

Komentara 88

Avatar WalterWhite
WalterWhite
20:35 29.03.2011.

rajkovićev najbliži doticaj s medicinom bio je taj što je imao aparate za čaj, kavu i gazirane sokove raspoređene po bolnici u čakovcu

OB
-obrisani-
20:36 29.03.2011.

Stroj za stancanje love. Pitam se samo kako se djelila?

ST
stevica
10:04 30.03.2011.

Opet neka kalkulisana igra hdz.Smrdi mi nesto da su oni proturili ovom rajkovicu aparat,a on njima lovu u crni fond.Fakticki to je privatni aparat hdz.Zivi bili pa vidjeli,milinovic,hebrang,sivka,lazov do lazova.Istina ce isplivati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije