Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Peticija

Zašto bi 130.000 građana imalo 25% nižu mirovinu!

hsls
Marko Lukunić/Pixsell
08.06.2011.
u 18:54

Tražimo da se svima na rok od godinu dana omogući izbor žele li ostati u II. stupu ili otići u mirovinu prema uvjetima iz I. stupa

Devet godina poslije provedbe mirovinske reforme, 1000 žena koje su po novim pravilima prve otišle u prijevremenu mirovinu shvatilo je da samo zato što su uplaćivale i u II. stup sada imaju 25% nižu mirovinu. Velik će problem nastati u idućih nekoliko godina kada će se u tom neravnopravnom položaju naći između 100 i 130 tisuća građana – tvrdi Darinko Kosor, šef HSLS-a. Od Vlade traži da svim osiguranicima na rok od godinu dana omogući izbor žele li ostati u II. stupu ili otići u mirovinu prema uvjetima iz I. stupa.

HSLS je zato jučer pokrenuo akciju “Sam plaćam - sam odlučujem” u 120 gradova i općina. Osim što će moći potpisati peticiju za spomenute zakonske izmjene, građanima će biti predočeni i svi detalji uvjeta odlaska u mirovinu. HSLS predlaže i dugoročne mjere. – Drugi stup treba ojačati tako da se u idućih pet godina izdvajanja povećaju s pet na deset posto. Treba razmisliti i o tome da se osiguranicima iz II. stupa daju dodaci koje uživaju oni iz I. stupa. Najbolje rješenje postiglo bi se kombinacijom tih dvaju modela – kaže Kosor i dodaje: “Ako su taj prijedlog HSLS-a prepoznali i u Vladi, a za taj problem znaju još od 2008., očekujemo da će Vlada ispraviti tu nepravdu.”

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
19:50 08.06.2011.

zato jer su glasali za......k******** HDZ stranku . ja im nebi dao ništa.....nek pasu travu....kad su blesavi...

MM
Mladen Miletić
23:45 08.06.2011.

Zašto bi 130.000 građana imalo 25% nižu mirovinu, zato jel HDZ to ozakoni ? Zato jel su Hrvati i Hrvatice nemočna stoka sitnoga zuba ? Zato jel ih je netko nagovorio da plate da se osiguraju da se brinu za svoju budučnost da nebudu prosijaci i sada namjeravaju ZAKONSKI da ih operu kao mlade majmune ?

OB
-obrisani-
00:03 10.06.2011.

Neka ljepo država vrati svima novac koji su ulagali u 2 stup a gospoda je sa tim novcem trgovala po burzama !VRATITE NARODU NOVCE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije