Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaštititi napjev kojim su djevojke najavljivale svatovski ceremonijal

Svatovac je na nacionalnoj razini uvršten na listu nematerijalne kulturne baštine, ali za UNESCO nije nominiran
07. veljače 2015. u 07:00 1 komentara 876 prikaza
Vinkovačke jeseni
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Iako su zadovoljni što je popularni bećarac prije tri godine uvršten na UNESCO-ovu listu i trajno zaštićen kao svjetsko dobro nematerijalne kulture i baštine, slavonski etnomuzikolozi i glazbeni pedagozi smatraju da na tome ne treba stati. Drže da bi svoje zasluženo mjesto u tradicionalnoj šokačkoj glazbi trebao ponovno dobiti i svatovac, koji je bećarac gotovo u potpunosti istisnuo sa scene.

Riječ je o napjevu kojim su djevojke nekada najavljivale ceremonijal i ritual svatovskog obreda. – Svatovac je, nažalost, praktično nestao, iako je imao krasne tekstove koji su upućivani svim sudionicima svatova pojedinačno, od mladoženje i mladenke do roditelja, kumova i djevera. Za razliku od bećarca koji je ukalupljen u šablonu, svatovac se izvodio bez instrumentalne pratnje, a svako selo imalo je drugu pjesmu. U tome je njegova najveća vrijednost – kaže maestro Mihael Ferić iz Slavonskog Broda. Svatovac je na nacionalnoj razini uvršten na listu nematerijalne kulturne baštine, ali za UNESCO nije nominiran.

Riječ je, naime, o kompliciranom i dugotrajnom procesu s neizvjesnim ishodom, s obzirom na to da je riječ o napjevu s mnogo različitih melodija i varijanti. Štovatelji tradicijskog glazbenog izričaja drže kako bi ga trebalo vratiti u život. – Svatovac bi dao novi šarm cijeloj svatovskoj ceremoniji, a njegovim bismo povratkom obogatili i raznolikost našeg šokačkog izričaja – istaknuo je Ferić.

>> Prženi krumpirići na popis nematerijalne kulturne baštine

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće
  • Avatar comparator
    comparator:

    Maestro Mihael Ferić je u pravu te ga treba podržati u njegovom nastojanju za očuvanje kulturne baštine hrvatskog naroda u ovom globalističkom svijetu .