Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURO u Austriji osiguravat će 60.000 domaćih i stranih policajaca i vojnih snaga

Zaštitari u zgrade kod stadiona

Stadion se priprema za nedjeljnju utakmicu Hrvatske i Austrije
Foto: Tino Jurić
06.06.2008.
u 20:03

Europsko nogometno prvenstvo osiguravat će 30.000 austrijskih policajaca i pridruženih vojnih snaga, te 31.200 švicarskih kolega, objavili su organizatori.

Organizatori su angažirali i oko 1700 njemačkih te 750 francuskih policajaca kao ispomoć, a bit će nazočni i pripadnici policije iz svih zemalja sudionica.

Sigurnost za vrijeme Eura bit će pod nadzorom saveznog Ministarstva unutarnjih poslova, a strategija prevencije sigurnosnih rizika stoji i u službenom motu “Dijalog, smirivanje, pa tek onda intervencija”.

Kako bi uklonio i najmanji mogući sigurnosni rizik, austrijski je MUP u Beču preporučio kućnim savjetima nadzor stambenih zgrada u neposrednoj blizini stadiona i navijačkih zona uz pomoć privatnih zaštitarskih tvrtki. To je razljutilo mnoge Bečane koji će šetanje zaštitara po hodnicima ispred stanova i pripadajućim garažama morati platiti iz vlastita džepa.

Prema istraživanjima javnog mnijenja, obični austrijski građanin strahuje da će Euro u Austriju privući i popriličan broj problematičnih osoba, a s njima i ružne scene i štete na gradskim ulicama, koje će opet netko morati platiti.

– Sve smo učinili za siguran Euro – poručio je šef austrijske javne sigurnosti Günther Marek. Dodao je da su za Austriju, u pripremi mjera sigurnosti, bila značajna iskustva s Eura 2004. u Portugalu, Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj i posljednjih Olimpijskih igara u Ateni.

Marek je rekao da policiju najteži posao očekuje u našoj skupini B u kojoj osim Hrvatske igraju i Austrija, Njemačka i Poljska, najavivši pojačane sigurnosne mjere. Posebice za utakmicu između Hrvatske i Njemačke u Klagenfurtu, koja je prema Marekovim riječima za austrijsku policiju zbog svoje visoke rizičnosti “sigurnosni izazov”.

Za dvoboj Austrije i Hrvatske u Beču bit će angažirano 1800 policajaca.

Austrijski ministar unutarnjih poslova Günther Platter kazao je da “nema naznaka o terorističkim prijetnjama, ali da se one ne smiju podcijeniti”.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije