Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaštićene vrste i na sakralnim objektima

Mario Raguž je nedavno detektirao, ubilježio i fotodokumentirao gnijezdo bijele rode na Župnoj crkvi Sv. Martina u Bošnjacima
28. veljače 2014. u 08:45 0 komentara 205 prikaza
ptice

Osim što zaštićene vrste ptica poput lastavice i bijele rode svijaju gnijezda na dimnjacima obiteljskih kuća, djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, zamijetili su zaštićene vrste i na sakralnim objektima. Mario Raguž je nedavno detektirao, ubilježio i fotodokumentirao gnijezdo bijele rode na Župnoj crkvi Sv. Martina u Bošnjacima, izgrađeno na fasadi pročelja crkve iznad samog ulaza.

- Rješenjem Ministarstva kulture - Uprave za zaštitu kulturne baštine, ova crkva ima zabilježbu svojstva kulturnog dobra ali i staništa strogo zaštićene vrste. Na taj način vrijednosti njene primarne uloge pridodaju se i druge, naizgled različite vrijednosti - kaže Mario Raguž dodajući da kada se radi o sakralnim objektima u Vukovarsko-srijemskoj županiji kao staništima zaštićenih vrsta, postoji određeni broj crkava koje posjeduju gnijezda lastavice, vjetruše kliktavke, piljka ili bijele rode.

>> Zaštićene životinjske vrste unosnije od šverca ljudi

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.