Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces traje

Zasad bez kazni za lažne karlovačke ‘diplomante’

diplome
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
15.02.2013.
u 12:34

Nije nastala samo materijalna šteta, nego ona još gora, moralna, ali ne bi bilo logično da idemo ispred DORH-a – poručio je Jelić

Zasad ništa ne poduzimamo jer proces nije završio, kako na državnom odvjetništvu za ove dosadašnje slučajeva tako nije gotova niti analiza svih diploma. Kada sve to završi, pravne službe će sjesti i vidjeti kako štititi interese grada Karlovca. Tada nas čeka veliki posao. Šteta nije samo materijalna, nego je još gora ona s moralne strane. Međutim, ne bi bilo logično da idemo ispred DORH-a – poručio je Damir Jelić na pitanje SDP-ova Josipa Benčića o sudbini lažnih karlovačkih ‘diplomanata’.

 Za kaznene prijave

 Sve je počelo s bivšom pročelnicom županova ureda Bernardicom Topolnjak -Halapa, koja je tu dužnost obnašala na temelju krivotvorenog dokumenta Ekonomskog falkulteta. I dok je županija odbila daljnju provjeru svojih djelatnika, Grad je krenuo u težak i mučan proces, koji je otkrio još neke lažnjake.

Redom su ‘padali’ tadašnji visokopozicionirani članovi HDZ-a, poput bivšeg direktora Radio Karlovca Marijana Stavljenića, osobe odgovorne za marketing u Zorin domu Gorana Đuraševića, gradskog komunalnog redara Marijana Brnardića. S lažno fakultetskom ispravom radila je i nekadašnja zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića Karlovac Alenka Ban, kao i vozači u Čistoći, Zelenilu, Inkasatoru... Dosad je otkriveno 17 osoba, pa se oporba, ali i Karlovčani pitaju hoće li i kakavu štetu snositi oni koji su se lažno predstavljali i godinama ostvarivali protupravnu imovinsku korist.

 – Neugodno sam iznenađen činjenicom da gradonačelnik kao izabrani i najviši predstavnik volje građana ne želi podnijeti kaznene prijave protiv tih osoba. Kako provjera još nije gotova očekujem da se brojka zaokruži na dvadeset, a možda i više. Zanima me hoće li gradonačelnik nešto poduzeti ili možda čeka zastaru – pitao je Benčić.

 Prvi čovjek Karlovca odgovorio je da nije pravnik i ne može govoriti o terminu zastara, ali da je DORH u nekim elementima to i utvrdio.

 – Pričekajmo još malo. Devedeset posto posla je završeno. Međutim, preostala je provjera svjedodžbi i diploma još nekoliko udruga i škola, kao i nekih pojedinačnih slučajeva u gradskim tvrtkama. Zapelo je s provjerom dokumenata koji sežu još iz nekadašnje države. No, vjerujem da će sve to biti ubrzo gotovo, možda već za nekoliko dana – kazao je Jelić.

 Jed(i)na optužnica

 Njegov zamjenik Dubravko Delić zaključio je da i Benčić i Jelić, kao i svi Karlovčani o ovoj aferi sasvim sigurno jednako razmišljaju.

 – Uopće ne ulazim u pravnu dimenziju. Međutim, kada se vjerodostojnost toga utvrdi, namjera je da se ispitaju štete koje su nastale u gradskim tvrtkama, a onda i indirektno i u gradskom proračunu – rekao je Delić.

I dok se čeka završetak provjere, već je sada poznato da je optužnica podignuta jedino protiv Bernardice Halapa- Topolnjak. Stavljenić, Đurašević, Brnardić i Ban neće kazneno odgovarati. Sve te prijave već su odbačene, i to zbog zastare s obzirom da je od izvršenja kaznenog djela proteklo više od pet godina.

Ključne riječi

Komentara 2

JA
jamadolac
13:48 15.02.2013.

Zasad(nikad) bez kazni ali kazna će doći kada budu izbori !!!

DO
domoljubxy
13:12 16.02.2013.

Jako puno ima lažnih diploma sa prometnog fakulteta dok je raz bivao što žešći isti su se borili i studirali to se lako može provjeriti jer je nemoguće biti na dvije strane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije