Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zločin u kerestincu

Zarobljenici nisu htjeli u razmjenu i pili su s nama

'27.03.2012., , Zagreb - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Stjepanu Klaricu i drugima, zbog ratnog zlocina u ratnom vojnom zatvoru Kerestinec. Prvi red s lijeva: Drazen Pavlovic, Viktor Ivancin. Dru
Sanjin Strukić/PIXSELL
31.05.2012.
u 22:00

Miro Biluš tvrdi da nikad nije čuo krikove zarobljenih koji su, kaže, jeli istu hranu kao i oni i spavali na istim krevetima

– Nikad nisam čuo krikove zarobljenika u Kerestincu. Dapače, zatvorenici su imali poseban tretman: kupali su se jednom ili dva puta tjedno, jeli su istu hranu kao i mi, spavali su na krevetima kao i mi, samo su njihovi kreveti bili na kat. Dolazili su neki ljudi i ispitivali zarobljenike nasamo. Među nama kružila je priča da su to bili djelatnici SIS-a. Kad god bi došla nova grupa, oni bi to obavili... – svjedočio je Miro Biluš, skladištar, evidentičar i blagajnik iz tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu, na zagrebačkom Županijskom sudu. Sudi se Stjepanu Klariću, zapovjedniku tog zatvora i četvorici njemu podređenih vojnika optuženih za ratni zločin nad zarobljenicima, pripadnicima bivše JNA, ali i srpskim civilima 1991. i 1992. godine.

Kleo se svojom djecom

Biluš, koji je kazao da je vodio evidenciju o postrojbi, oružju, a ne o zarobljenicima, tvrdi da nije znao ništa o “crnoj sobi” i da je o njoj prvi put doznao iz medija, odnosno putem Googlea:

– Kad sam o tome pročitao u medijima, pitao sam se gdje sam ja to bio. Mi smo bili diletanti. Nitko od nas stražara nije ispitivao zarobljenike.

– To ste dobro rekli da ste bili diletanti – ubacio se sudac Marijan Garac.

Biluš tvrdi kako djelatnici SIS-a nisu bili podložni Klariću nego on njima i da su svako malo u Kerestinec dolazili predstavnici Crvenoga križa i razgovarali sa zarobljenicima bez prisustva stražara. Biluš je inzistirao posvjedočiti i o jednoj situaciji zbog koje je zaključio da Kerestinec nije bio mučilište zarobljenika.

– Jednom sam bio na razmjeni ratnih zarobljenika. Tri su čovjeka odbila razmjenu, a pet, šest ih je razmijenjeno. I ta tri čovjeka sjedila su s nama u autu pa poslije u gostionici na piću. Sjećam se, pitao sam jednog od njih: “Milorade, zašto si odbio razmjenu”, a on mi je rekao: “Čuj, ja ću odslužiti to što treba, a tamo da odem, tko zna što me tamo čeka!” Nitko u Kerestincu nije ubijen ni osakaćen, mogu se zakleti svojom djecom. Čovjek se treba pitati zašto su se ta trojica vratila u zloglasni Kerestinec – svjedočio je Biluš.

Ništa čuli ni vidjeli

– To što ste vi Miloradu platili piće, ne terete se za to optuženici – prekinuo ga je sudac Garac. Stražar Mladen Breber svjedočio je “da su neki izvana dolazili i ispitivali ratne zarobljenike” kao i u Gajevoj, te da ih stražari nisu ispitivali, pa tako ni optuženi Ivančin, Štrukelj. Ni on nije znao za “crnu sobu”. Zna za nekakvu zaključanu prostoriju, ali što je bilo u njoj, ne zna. Svjedočenje stražara Drage Frančine može se sažeti u rečenicu: ništa nije ni vidio ni čuo jer je, kaže, bio vuk samotnjak. Zna samo da je neki Buba radio raspored stražara.

Komentara 16

DR
drznedaj
22:43 31.05.2012.

Ovog suca treba razrijesiti toga slucaja. Pa vidi se da je on svoj sud vec donio i to jos potvrdjuje necuvenom arogancijom. Aj da se advokat tako ponas pa bi covjek rekao to je neka taktika, al sudac?

Avatar cetina
cetina
23:11 31.05.2012.

Slazem se sa vama ispod,ovaj sudac nema sto sudovati,on je svoj sud vec donio.

UR
U-Ras
22:23 31.05.2012.

Kakav je to zatvor iz kojeg zatvorenici neće van? Pametnome dosta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije