Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Komak

Zar sinovi sudaca ne smiju raditi?

'slavonija,15.06.2009,osijek,hrvatska,predsjednik uprave pivovare osijek ivan komak Photo: Marko Mrkonjic/Vecernji list'
'Marko Mrkonjic/Vecernji list'
15.10.2013.
u 19:00

Nitko me neće istjerati iz Osijeka, pa ni moćnici jer oni će propasti, a ja ću opstati. Sa mnom je dragi Bog, s njima vrag, ističe Komak

Imao je 27 godina kada se 1977. zaposlio kao vozač u osječkoj Pivovari. Tri desetljeća poslije, Ivan Komak postao je njezinim vlasnikom. Tvrtku je potom dva puta prodao. Nema danas ni jednu dionicu, a bivši je direktor "tek" šef komercijale.

Sedam postupaka

Nanizao je čak sedam kaznenih postupaka koji se protiv njega vode na osječkim sudovima. Štoviše, optuženičku klupu u slučaju "muljaže" s isplatom dividende dijeli i s kćeri Andreom, sinom Ivicom, suprugom Anicom te s njima rodbinski povezanim Domagojem Njegovanom. Iako je među najviđenijim osobama na sudskim hodnicima, nije to jedina njegova veza s osječkom palačom pravde. U Pivovari, u kojoj Komak više nije formalno prvi čovjek, ali nije ni nevažan, zaposleno je troje djece i članova obitelji osječkih sudaca.

– Radim u prodaji, ne sudjelujem u zapošljavanju – "odsječeno" kaže Komak.

Pivovara je radno mjesto mladog pravnika Domagoja Rošca, sina suca istrage Miroslava te bivše mu supruge Vesne Rožac, predsjednice Prekršajnog suda u Osijeku. Upravo je M. Rožac vodio jednu istragu protiv Komaka. Za kruh na istoj adresi zarađuje i Martina Baran, kći Krunoslava Barana, građanskog suca Županijskog suda. Prema anonimnom pismu koje je stiglo u naš list, u istoj je tvrtki zaposlen i član obitelji građanskog suca Igora Gojtana.

Minus od 27 milijuna

– Zar oni ne smiju nigdje raditi? Riječ je o pripravničkim poslovima, nemam veze s tim. Sve je to hajka na Pivovaru, da je se uništi – uvjeren je Komak. Tvrtka je lani, navodi, poslovala sa šest milijuna kuna dobitka. Kraj ove godine dočekat će, prognozira, s debelim minusom od 27 milijuna kuna.

– Prevarili su nas, Biljemerkant je otišao u stečaj i nisu nam platili. Ni to nije dosta, netko u Osijeku želi upropastiti tvrtku, i to domaću, dok se strancima pogoduje – govori on.

Protiv Komaka se već pet godina vodi i postupak za oduzimanje dionica koje je otkupio od nekadašnjeg Hrvatskog fonda za privatizaciju. Iz vlasničke strukture "ispisao" se, pak, prije tri godine. Tereti ga se i za pranje novca jer istražitelji vjeruju kako je fiktivno prenio dionice na tvrtku Kasija, u kojoj je odgovorna osoba – njegova supruga.

– Nitko me neće istjerati iz Osijeka, pa ni moćnici, jer će oni propasti, a ja ću opstati! Sa mnom je dragi Bog, a s njima vrag – poručuje.

Ne zna točno koliko se postupaka vodi protiv njega, ali kaže kako "jedan po jedan otpadaju".

Do direktorice Pivovare Osijek Zdenke Matok jučer nismo uspjeli doći.

– To je za nas zatvorena priča. Direktorica to neće htjeti komentirati, ne smije davati izjave, a nemamo PR službu. Pokušali su nam naštetiti ugledu, a to nećemo dopustiti – rekli su nam kratko u njezinu uredu.

>> Suci zaposlili djecu u tvrtki kojoj sude u pet procesa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije