Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.09.2017. u 09:07

Teška je subnorovština ako je samo generalska istina jedina istina o Domovinskom ratu

U toliko omraženoj Jugoslaviji postojala je boračka organizacija koja se skraćeno nazivala SUBNOR. Ta je organizacija imala veliki utjecaj na društvene procese, usmjeravala ih, davala mišljenja, protestirala, tražila zabrane, sve na liniji kako su subnorovci držali da država treba funkcionirati te kako tko treba misliti, posebice o ulozi Komunističke partije i druga Tita u Drugome svjetskom ratu.

Uz SUBNOR, Partija je u svojim organizacijama imala i komisije koje su se bavile discipliniranjem znanstvenog rada, recimo povijesne znanosti, pa se i kroz ta tijela pazilo što se istražuje, objavljuje, kakva se “istina” pušta u javnost.

Očekivalo se, i zato su se valjda branitelji borili i toliki poginuli, da se takva praksa ne nastavi i ne ponovi u slobodnoj Hrvatskoj. Na žalost, danas imamo sve veći upravo subnorovski pristup jednog dijela predvoditelja braniteljskih udruga, a onda i generalske udruge. Jer ti ljudi, s jedne strane, javno iskazuju posvemašnji prezir prema komunizmu/socijalizmu, a s druge strane, u praksi se ponašaju upravo kao i nekadašnji subnorovci.

Kako inače protumačiti da generalski zbor ide po školama i predaje o Domovinskom ratu, pri čemu je samo njihova istina prava istina, a istodobno na sve strane javno omalovažavaju znanstveni rad povjesničara?! Što je to nego teška subnorovština! Znate li da su slični likovi svojedobno jednom povjesničaru prijetili da će mu knjigu spaliti i na sud ga odvesti, što i jesu, samo zato što je u knjizi napisao ono što se ekipi nije svidjelo, jer ekipa gradi biografije kakve oni žele, a ne kakve su bile. Ili, odakle pravo Pavkoviću da utječe na kazališne priredbe samo zato što su 18. studenoga trebali nastupiti i srpski umjetnici?

To je demokracija, sloboda? Zar su Srbi genocidni narod, svi zločinci? Hrvati ustaju na sve četiri kad nas poistovjećuju s ustašama, a Pavković i ekipa rade isto? Ne bismo li mi trebali biti drukčiji? Da, Tita nema više u Zagrebu, ali komunistički duh još je u mnogim glavama, koliko god se udarali u hrvatska prsa!

Komentara 10

AP
ante_pustinjak
09:19 23.09.2017.

e, despote, i ti svoj "ćurak" okrešeš kako vitar puše! malo zadesničariš, pa ga onda hračneš u facu svim braniteljima i cijelom hrvatskom puku. barem svake godine imaš po dva priloga koji su vrlo čudne naravi! i sad se pitam: tko je pravi despot, onaj s većinom "normalnih" priloga ili onaj kad okreneš kompas za 180 stupnjeva i zabrazdiš u nigdinu!?!

ŽU
žuti
09:18 23.09.2017.

Gospon Despot, dajte najte! Usput, je ste li konačno skinuli s vrata višemilijunski dug Državi, dakle "nama", ala Babić iz Indeksa, jedne od vaši izdavačkih firmi?!?

AM
AMD------------------------
10:21 23.09.2017.

nerazumijem ovu corbu slova debeloga neznanjem usprkos baratanjem abescedom i azbukom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije