Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Zaposli me, dragi rođače na vlasti

30.06.2006.
u 15:52

Tko će kome ako neće svoj svome? Stara je to uzrečica, prispodobiva na hrvatske prilike. Sasvim je razumljivo da političari, kad su na vlasti, izgrade vrtiće, škole i ostalu infrastrukturu u rodnim mjestima. Razumljivo je stoga da premijer Ivo Sanader spoji selo svojih roditelja direktno na autocestu. Prirodno je, i to se očekuje, da ministri pomognu prijateljima, kumovima i rodbini u zapošljavanju.

U zemlji u kojoj je preko 300.000 nezaposlenih, a među njima zavidan broj s fakultetom, sol na ranu stavlja podatak da ministri udomljuju svoju rodbinu i znance upitna obrazovanja. Važno je samo prezivati se Račan, Stazić, Čobanković, Vukelić, Kirin... i ulazak u svijet državne uprave i poduzeća je zajamčen. U ljudskoj prirodi potreba je da se pomogne i zaštiti najbliže, a i političari su samo ljudi. No, zašto se onda kunu u transparentnost, javnost natječaja i dostupnost podataka?

I zašto uvijek, na osobnom planu, sve te vrijednosti padnu u vodu i ministri u svojoj braći, nećacima ili prijateljima vide sjajne državne službenike, direktore državnih poduzeća, glasnogovornike, šefove kabineta? Sudeći prema epidemiji koja hara Hrvatskom već puno desetljeće i pol, bit će prije da je riječ o osobnom nepotizmu ministara i državnih dužnosnika, nego o stranačkom klijentelizmu. No bilo je i toga.

Tko još ne pamti aferu, kada su dvoje mladih pravnika iz Splita i Dubrovnika, s odličnim ocjenama, optužili sad već bivšu ministricu pravosuđa da je za vježbenike, mimo kriterija i stručnosti, zaposlila članove DC-a?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije