Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
skandal

Zaposlenim radnicima grah, orahovičkim keramičarima otkaz

kio
Dragutin Šantoši
30.04.2010.
u 13:08

Samo u jednom danu pojavila se obveza tvornice od 13 milijuna kuna pa vjerujem da će cjelokupne obveze tvornice u stečaju biti daleko veće od utvrđenih, kaže Franjo Otročak.

ORAHOVICA –  Stečajni upravitelj tvornice keramičkih pločica 'KIO' Orahovica Franjo Otročak danas je radnicima, koji pet mjeseci nisu dobili plaću, a zaposleni su u prezaduženim tvornicama u Orahovici i Rujevcu, priopćio da im je počeo teći jednomjesečni otkazni rok zbog pokrenutog stečaja.

Tako je oko 460 radnika ovoga prezaduženog poduzeća, samo dan prije Praznika rada 1. svibnja, i formalno ostalo bez posla. Utvrđene obveze 'KIO' prema vjerovnicima: bankama, državi i poslovnim partnerima iznose oko 460 milijuna kuna, a neslužbene procjene govore o dugovima koji bi se mogli popeti i do jedne milijarde kuna.

Tvrtka propala, a radnici još sedam godina vraćaju kredit za dionice-udjele
Do pokretanja stečaja temeljni kapital tvornice 'KIO' bio je svega 15-ak milijuna kuna što slikovito govori o liberalnim zakonima koji su omogućili prekomjerno zaduživanje i propast najsuvremenije hrvatske tvornice keramičkih pločica, koja je 80 posto proizvodnje do prošle godine izvozila na strana tržišta. Temeljni kapital tvrtke, prije stečaja, iznosio je 15-ak milijuna kuna, a radnici su bili vlasnici 18 posto udjela za koje još sedam godina trebaju vraćati kredit poslovnoj banci.

U jednom danu dug porastao za 13 milijuna kuna
Iako je 27. travnja preuzeo tvrtku od bivšeg direktora Darka Krmpotića, stečajni upravitelj Otročak danas je izjavio da je morao promijeniti brave na ulaznim vratima tvrtke i na vratima ureda kako bi spriječio pojavu novih ugovora o (ne)poznatim novim potraživanjima prema tvrtki 'KIO'.

– Samo u jednom danu u tvrtki je "osvanuo" ugovor vrijedan oko 13 milijuna kuna koji je uprava tvornice 'KIO' sklopila s partnerom još u listopadu prošle godine, a za koji nitko u knjigovodstvu tvrtke nije znao ni da postoji. S druge strane Porezna uprava obavijestila me je o obvezi plaćanja poreza na promet za kupovinu nekih nekretnina koje je u posljednjih nekoliko dana kupila tvrtka.

 Iako zakon zabranjuje da se 60 dana prije stečaja ovrhama iz tvrtke odnose strojevi ili gotovi proizvodi, zagrebački partner je iz skladišta, s dvadesetak kamiona prije petnaestak dana, izvršio ovrhu nad robom za koju sam zatražio da se vrati u krug poduzeća, rekao je stečajni upravitelj Franjo Otročak.

Komentara 1

UD
udrimuski
09:04 02.05.2010.

\"Temeljni kapital tvrtke, prije stečaja, iznosio je 15-ak milijuna kuna, a radnici su bili vlasnici 18 posto udjela za koje još sedam godina trebaju vraćati kredit poslovnoj banci.\" zašto bi trebali vraćati kada im u ugovorima lijepo piše da onogaa trena kada prestanu plaćati rate za dionice banka oduzima dionice ali samo onaj dio koji nisu otplatili, sad neka banka lijepo uzme te dionice i neka si njima obriše guz.cu... uostalom većina ima ovjerene ugovore da su prodali dionice bivšem direktoru pa neka on lijepo vraća ono što je kupio. nevidim ništa sporno osim činjenice da je firma otišla u k....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije